18528
19:02 28.102016

Математичний факультет УжНУ відзначив 50-ти річний ювілей

Життя 4320

Урочисті збори з цієї нагоди відбулися сьогодні, 28 жовтня  в актовому залі ректорату.

20161028_132001У фойє – дівчата-студентки зустрічали гостей та запрошували до залу, де присутні мали змогу переглянути слайди з фотографіями всіх випускників факультету та науковців-учасників різних міжнародних і вітчизняних наукових форумів. 

_dsc0513

Розділити радість торжества до  іменинників прийшли  представники обласної та міської влади, депутати різних рівнів, науковці,  випускники факультету та запрошені делегації з інших вишів краю.

Декан факультету Михайло Повідайчик, доцент, кандидат економічних наук розповів про історію створення факультету та основні його здобутки за період існування. А починалось все 1 вересня 1950 року, коли в УжНУ було відкрито фізико-математичний факультет з математичним відділенням, студентами якого стало тоді 25 осіб. У березні 1966 року згідно з наказом міністерства вищої і середньої спеціальної освіти УРСР за № 165 фізико-математичний факультет було розділено на два факультети: математичний і фізичний. З 1 вересня 1966 року почалися заняття на математичному факультеті УжНУ.А це означає, що цей,  2016 рік для математичного факультету ювілейним.

20161028_1403211

Сьогодні цей факультет об’єднує 5 кафедр , на яких працюють 56 викладачів, з них – 8 докторів наук, професори та 39 кандидатів наук. Більшість викладачів факультету є його вихованцями. Чимало з них створили свої наукові напрями, є належна навчально-методична база.

 У своїй промові ректор УжНУ, доктор медичних наук, професор Володимир Смоланка високо оцінив здобутки факультету та його внесок у розвиток вітчизняної науки, а також фаховий рівень професорсько-викладацького складу. Він наголосив, що «50 – ліття – це вік  зрілості факультету,  він на піку спортивної і інтелектуальної форми та є одним і з символі УжНУ. Бо тут прекрасний викладацький склад, прекрасні студенти і така ж атмосфера».  Далі зазначив, що практично в усіх школах нашої області математику викладають випускники математичного факультету УжНУ. Багато з них – Заслужені працівники освіти України, Соросівські вчителі, лауреати державних премій, чимало обіймають високі посади в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування. Відрадно, що провідні вчені факультету входять  до складу низки оргкомітетів міжнародних математичних конференцій.

На завершення ректор побажав усім прекрасного здоров’я, факультету – оптимізму, наснаги, не зупинятися на досягнутому, а наполегливо і упевнено  йти нових вершин успіхів і доброї слави, яку здобув факультет за своє 50- ліття. Та традиційно кращим із числа іменинників вручив Подяку Міністерства освіти і науки України та відзнаки ректора УжНУ. 

Перший заступник голови облради Йосип Борто від імені голови облради та всього депутатського корпусу щиро привітав винуватців торжества, принагідно зазначивши, що гордиться тим, що закінчив саме математичний факультет і згадує свої студентські роки з ностальгією. Відтак подякував професорсько-викладацькому складу за працю і терпіння, наголосивши:  «Тут  навчили мене розвивати логічне та абстрактне мислення, здатність аналізувати, уміння виділяти важливе, робити правильні висновки. Тут формувався мій світогляд. Тут разом із знаннями здобув ту форму мислення,  дякуючи якій я вірю в Бога та  в те,  що ми невипадково на цьому світі, і що кожен має свою місію, яку потрібно виконати». Далі  Йосип Йосипович побажав усім присутнім успіхів,  радості і задоволення від роботи і навчання та зачитав вітальну адресу від імені обласної ради, підписану головою облради  Михайлом Рівісом. У ній сказано: « Від імені Закарпатської обласної ради щиро вітаю вас із знаменною подією – 50-ю річницею від дня заснування математичного факультету Ужгородського національного університету.

20161028_140259

За часи свого існування він став одним із провідних факультетів вишу, добре знаного в Україні і далеко за її межами як сучасний інноваційний заклад європейського рівня.

Свій піввіковий ювілей математичний факультет зустрічає вагомими досягненнями. Наукові розробки вчених здобули визнання та практичне застосування у багатьох сферах суспільної діяльності, адже досягнення з математики значною мірою визначили сучасний спосіб життя людства.

Особливої уваги заслуговують міжнародні програми та проекти, у яких бере участь Ужгородський національний університет і математичний факультет зокрема. Багаторічні творчі зв’язки з провідними університетами Європи надають нового імпульсу  розвиткові вишу, сприяють впровадженню світових освітніх стандартів, утвердженню його авторитету як справжнього центру сучасної наукової думки, зокрема у царині фундаментальних досліджень.

На факультеті створені глибокі традиції самовідданої праці і любові до математики. Саме з цих традицій ідуть витоки творчого наукового життя, велика стартова енергія, яка відіграє доленосну роль першого і головного кроку в науку не одного десятка молодих талановитих студентів.

Математичний факультет дав путівку у життя понад тисячам достойних випускників, серед яких – відомі вчені-математики, вчителі й заслужені працівники народної освіти України, лауреати державної премії України, представники влади всіх рівнів, керівники підприємств, організацій та установ, успішні підприємці.

Переконаний, що ви і надалі будете зберігати, примножувати традиції своєї альма-матер, сприяти прогресу наукової думки, робити достойний внесок у розвиток української вищої школи математики.

Хай щедро розкриваються перед вами таємниці науки!

Широких і щасливих доріг вам, здійснення усіх планів, плідної  творчої праці!»

        Йосип Йосипович виконав ще одну приємну місію – вручив відзнаки Закарпатської обласної ради, якими удостоєні: Гече Федір Елемирович, доктор технічних наук, завідувач кафедри кібернетики і прикладної математики, Маринець Василь Васильович, доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри диференціальних рівнянь та математичної фізики, Сливка-Тилищак Ганна Іванівна, доктор фізико-математичних наук, професор кафедри теорії ймовірностей і математичного аналізу, Маляр Микола Миколайович, кандидат технічних наук, доцент кафедри кібернетики і прикладної математики, Кузка Олександр Іванович, кандидат фіз.-мат. наук, завідувач кафедри системного аналізу і теорії оптимізації, Баранник Валерій Феодосійович, кандидат фіз.-мат. наук,, доцент кафедри алгебри.

         Інші промовці залюбки ділилися приємними згадками з життя вишу, наголошували , що математичний факультет був завжди у фаворитах серед студентства.

       Творчі колективи дарували пісенні та танцювальні композиції.

20161028_134014

Зворушливим було привітання з екрану випускників з різних країн,які свого часу навчались у стінах факультету-іменниника.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах