18496
15:04 28.102016

В Ужгороді відкрили виставку з нагоди 125-річчя Йосипа Бокшая. ФОТО

Життя 3551

Днями, в Ужгороді відкрили виставку творів співзасновника закарпатської художньої школи, академіка, народного художника СРСР Йосипа Бокшая з нагоди 125-річчя від його народження. Символічним стало те, що виставку відкрили в музеї, який названий його іменем – Закарпатський обласний художній музей ім. Йосипа Бокшая. Офіційна назва виставки «Людина віри. Художник правди».

4

Йосип Бокшай – яскравий представник реалістичного живопису Закарпаття, авторству якого належать високохудожні роботи в різних жанрах і темах: камерні пейзажі та широкі панорамні краєвиди, історичні картини і жанрові сцени, живописні портретні зображення й великі багатофігурні сакральні композиції.

Вшанувати пам’ять митця на виставку завітали представники міської та обласної влади, дипломатичних представництв Угорщини та Словаччини в Ужгороді, весь склад Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру, який приїхав з виставою до міста Ужгород. На початку урочистого відкриття виставки священики прочитали молитви в пам’ять про художника. Особливу атмосферу заходу доповнював своїм виступом академічний камерний хор «Cantus».

2

Єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік розповів про духовну спадщину майстра, яка у радянський час була під «табу». Значна частка полотен – це дуже реалістичні, водночас «земні» і «небесні» сакральні твори.

«Упродовж тривалого часу Йосип Бокшай був знаний, переважно, як представник світського напрямку в мистецтві. Його сакральна творчість замовчувалася протягом кількох десятиліть радянської доби, і тільки за часів української незалежності було наново відкрито цю вагому частку мистецького доробку майстра, яка значною мірою визначає зміст і сенс усього його життя та творчості. Ці роботи високого митецького ґатунку, виконані в найкращих традиціях реалістичного живопису, випромінюють дивовижно добру енергетику, налаштовують на шляхетні думки і вчинки. Майстерно побудовані композиції, вдало підібраний колорит, яскраве, виразне образне вирішення – все це переконливо свідчить про вдумливе прочитання автором євангельських текстів», – розповідає дослідниця та мистецтвознавець Олена Приходько.

Сакральні роботи склали помітну частину добірки, яку представили у музеї. Загалом вона налічує близько 80 творів із музейної колекції. Крім того, до виставки долучилися і Благодійний фонд ім.Й.Бокшая, який надав для експозиції архівні матеріали та дитячі малюнки, виконані Йосипом Бокшаєм у полоні, а також унікальні сакральні полотна митця.

Виставку з нагоди ювілею Йосипа Бокшая охочі зможуть оглянути до 7 грудня.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах