17124
20:38 9.102016

У Хусті вчетверте відзначили День Бетлена

Життя 4815

9 жовтня у місті над Тисою пройшов етно-культурний фестиваль «День Бетлена».

dsc_0698

Якщо три роки поспіль свято проходило біля краєзнавчого музею, то цьогоріч його вперше було проведено в центрі Хуста.

А почалося святкування з екуменічної молитви у римо-католицькому костелі святої Анни. Відтак дійство перенеслося до центральної міської сцени, де перед присутніми виступили гості з різних куточків області, а також із Угорщини та Голландії.

Тож перед присутніми виступили керівник Міністерського управління Угорського уряду Шандор Етвеш, представник Міністерства Національної політики Угорщини Янош Буйдошов, керівник Консульства Угорщини в Берегові Ендре Саліпські, уповноважений урядовець з питань координування співпраці між Україною та Угорщиною Іштван Грежо, президент Закарпатського Угорського Інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдіка Орос, голова громадської організації «Про Культура Субкарпатіка» Крістіна Кудлотяк, голова Хустського осередку КСМКС Йосип Козьма, народні депутати України, депутати Закарпатської обласної ради,  представники влади Хуста та інші поважні гості.

-Немає такого угорця у світі, який би не знав про Хустський замок, про його колишню велич і могутність, адже відомий поет, автор угорського гімну Ференц Келчеї оспівав його у своїх неперевершених творах, – зазначив «Карпатському об’єктиву» керівник Консульства Угорщини в Берегові Ендре Саліпські. – Він на власні очі бачив старовинну цитадель і місто з висоти гори, на якій нині знаходяться руїни фортеці. Відрадно, що нині різні релігії, різні мови на теренах Закарпаття можуть мирно співіснувати і свідченням цьому є ранкове богослужіння з нагоди свята, яке пройшло як українською, так і угорською мовами. І хочеться підкреслити, що Габор Бетлен був таким політиком, із якого нині повинні брати приклад сучасники, адже вмів знаходити компроміс із опонентами і дбати про покращення рівня життя свого народу.

-Вітаю закарпатців від імені уряду Угорщини і хочу наголосити, що Габор Бетлен був відомим політиком, знаменитим нащадком старовинного роду в Угорщині, дбав про матеріальний і духовний розвиток Трансильванії, яку очолював протягом десятиріччя і яку йому вдалося підняти до Європейського рівня. Тож приємно, що нині його ім’я не забувають, – наголосив уповноважений урядовець з питань координування співпраці між Україною та Угорщиною Іштван Грежо.

Молитвами привітали присутніх настоятель костелу святої Анни Олександр Сулінчак та пастор костелу святої Єлизавети Лойош Ловзон.

А розважали краян творчі колективи з Хуста, Вишкова, Берегівщини та Виноградівщини. Крім того, всі охочі могли поласувати різноманітними стравами угорської національної кухні. Поруч також діяли лотки з продукцією рослинництва, винами, солодощами та сувенірами. Малеча ж могла відвідати різноманітні цікаві майстер-класи. Народні розваги та гуляння супроводжувалися піснями, танцями і грою на народних інструментах.

Свято пройшло за підтримки фонду імені Габора Бетлена та уряду Угорщини.

Марина АЛДОН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини