11353
13:57 1.082016

Закарпатцям пояснювали, як не стати жертвою торгівлі людьми

Життя 4357

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Щороку 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Він був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році аби підвищити інформованість громадськості про цю глобальну проблему, для привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Як розповіла під час брифінгу в Закарпатській ОДА голова Закарпатської жіночої громадської організації «Веста» Інна Сабадош, торгівля людьми є надзвичайно глобальною та прибутковою злочинною індустрією в світі. За рівнем доходів вона поступається лише продажам наркотиків та зброї. «За період з 1991 року по нині в Україні, за даними Міжнародної організації з міграції, від торгівлі людьми постраждало понад 160 000 українців. Україна здебільшого була країною постачання або транзиту жертв торгівлі людьми, проте в сьогоднішніх умовах Україна є також країною призначення з високими ризиками внутрішньої експлуатації. Воєнний конфлікт, як і в аналогічних ситуаціях в інших країнах, сприяє поширенню торгівлі людьми в різних її формах. Складне матеріальне становище громадян спонукає їх до пошуків заробітку за межами України, де в міру своєї необізнаності вони теж можуть стати жертвами торгівлі людьми, – каже Інна Сабадош. – Жертвами цього злочину стають і жінки, і чоловіки, і діти, які потерпають від його різноманітних форм, серед яких примусова праця, сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, вилучення органів тощо».

За словами Інни Сабадош, протягом 2015 року представництво Міжнародної організації з міграції в Україні виявило 740 осіб, які постраждали від торгівлі людьми з метою трудової та сексуальної експлуатації у 16 країнах, зокрема, в Україні, та надало їм допомогу.

«Торгівці людьми можуть вводити в оману, використовуючи фірми з посередництва в працевлаштуванні за кордоном, туристичні, шлюбні та модельні агенції, служби знайомств, агенції шоу-бізнесу, а також оголошення, рекламу в засобах масової інформації та в мережі Інтернет, – підкреслив оперуповноважений відділу боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми кримінальної поліції ГУ Нацполіції в Закарпатській області Михайло Густей. – Метою торгівлі жінками може бути насильницький шлюб, примусова праця, використання в домашньому господарстві, промисловості чи сільському господарстві, використання в сексуальному бізнесі. Чоловіків переважно використовують на будівництвах, у промисловості, сільському господарстві, дітей – у жебрацтві». У кожному регіоні України працюють підрозділи боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми. Ці підрозділи сприяють поверненню до України осіб, які постраждали від торгівлі людьми за межами держави. « Аби убезпечити себе, плануючи подорож, отримайте достовірну та повну інформацію про майбутню роботу та умови проживання за кордоном. Зробіть копії всіх важливих документів – паспорта, візи, страхового поліса тощо. Майте з собою контакти посольства або консульства України та інших організацій, які надають допомогу мігрантам у країні, до якої збираєтесь. Підписуйте лише документи, складені зрозумілою для вас мовою», – наголосив правоохоронець.

Як не стати жертвами торгівлі людьми, розповідали закарпатцям і в рамках всеукраїнської інформаційної акції «Спільними зусиллями проти торгівлі людьми в Україні». Представники жіночої громадської організації «Веста» спільно з фахівцями департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА розповсюджували на залізничному вокзалі й автостанції матеріали про безпечну міграцію та захист осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Зокрема, інформували про перший і єдиний національний безкоштовний номер з протидії торгівлі людьми 527. Дзвінок на цей номер спрямовується до безкоштовної національної інформаційної служби Міжнародної організації з міграції. Професійні оператори гарячої лінії надають поради та застереження щодо пошуків роботи за кордоном, а також можуть допомогти людям, які зазнали експлуатації за межами держави.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини