11299
21:17 30.072016

На Іршавщині рукотворний оазис біля церкви декорували тином з глечиками

Життя 18433

ландшафт

У селі Білки Іршавського району на території православної Свято-Петро-Павлівської церкви  три роки тому звели  рукотворний оазис, який  декорували тином з глечиками. Завдяки ландшафтному дизайну створено красиву і затишну атмосферу. Штучна водойма оздоблена ліхтарями, фігурками екзотичних тварин – повзуть черепаха і крокодил, – насаджено різноманітні декоративні квіти і кущі. Довкола стовбура зрізаного горіха поставлено металічний каркас, на якому у вазонах цвітуть мальви. Встановлений хрест з розп’яттям Ісуса Христа та могила матушці Чулей Татьяні, яка померла 2011 року в 70-літньому віці. Куточок декорували в українському стилі – тином з глечиками. Поруч знаходиться фара, в якій проживає настоятель храму отець Юрій Чулей.

Кореспонденту «Карпатського об’єктива» вдалося поспілкуватися з отцем Юрієм по телефону.

– У монастирях Сваляви та Нанкова я бачив облагороджені території святинь. Захотів і у нас таку красу, щоб територія храму була окультурена, облагороджена. Запросив місцевого дизайнера Оксану Старосту. Пояснив, що хочу. Я хотів, аби було гарно і щоб нагадати людям, як наші предки жили у старовину; тин з глечиками має колоритний вигляд, до того ж це наша історія. Робили все власними силами. Радий, що все зроблено удачно, прихожанам подобається, – не приховував радості отець.

77-річна Анна з Ільниці 12 липня приїхала до Білок на престольний празник. Жінка довго милується ландшафтним дизайном.

-Давно я туй не була, років п’ять. На Петра ходимо на празник до Іршави, наші з протисією пішли, а я цього року захотіла сюди. Дуже файно зробили, косиці файно цвітуть. Раньше такі товкані (глечики) несли в гущу, а тепер видите де суть – на видному місці, як у музеї. Для краси та історії, то добре, бо будуть діти знати, що мали у ґаздівстві їхні діди-прадіди, – розмірковує моя співрозмовниця.

   Тетяна Грицищук, фото автора  

   

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини