11047
20:52 27.072016

В Ужгороді провели безкоштовну акцію з діагностування гепатиту С

Життя 2788

27 липня напередодні Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами Михайло Поляк, головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні, Любов Данич лікар-епідеміолог Державної установи «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України», Вікторія Дьордяй в.о. начальника відділу організації державного санітарного епідеміологічного нагляду та розстеження спалахів управління додержання нагляду і дотримання санітарного законодавства, а також Наталія Балега керівник напрямку «Профілактика ВІЛ-інфекції серед уразливих груп населення» розповіли про ситуацію із захворюваністю на вірусні гепатити в області, методики діагностики, профілактики та лікування.

IMG_5210

Гепатит одна з найпоширеніших хвороб у світі. Щороку від неї помирає понад 700 тисяч людей, а інфікованими є біля 500-700 мільйонів. На Закарпатті теж існує ця проблема, серед всіх інфікованих 80 % є хворі на вірусний гепатит, решта 20% на більш складніші види В, С і D. Медики зазначають, що найбільш висока захворюваність гепатитом А по всій Україні є саме на Закарпатті.

Михайло Поляк розповів, що тільки невелика кількість хворих можуть лікуватись безкоштовно. За 4,5 роки проліковано 110 хворих за регіональною програмою та 116 за державною. Лікування є дуже витратним, наприклад для того, щоб закупити ліки для одної людини на повний курс лікування знадобиться близько 85 тис. грн. Тому переважно лікують людей, що вже мають наслідок від гепатиту – цироз печінки і потребують негайного медикаментозного лікування.

Основна небезпека вірусу гепатиту С у тому, що 80 % гострий період протікає безсимптомно, і це може тривати до 20 і більше років. Вірус гепатиту передається вдесятеро легше ніж ВІЛ-інфекція – він може жити до 2-х місяців у непомітній засохлій плямі крові чи на лезі бритви.

Основні шляхи передачі вірусу через кров (використання нестерильних інструментів у кабінеті стоматолога, під час татуювання, пірсингу чи манікюру) та незахищений статевий акт з особою, інфікованою вірусом гепатиту С.

Є постійна загроза розповсюдження інфекції, насамперед через міграційні процеси. Потрібно своєчасно проводити обстеження і діагностувати різновид гепатиту. «Аналізи на гепатит А проводяться безкоштовно в обласній клінічній інфекційній лікарні, а на гепатит В і С при стаціонарному лікуванні», – наголосила Любов Данич.

Рівень захворюваності залежить від соціально-економічного статусу населення, дотримання основних правил гігієни. Важливим є факт, що спалахи гепатиту А найчастіше трапляються під час повеней та після купання у стоячих водоймах.

«З 86 зафіксованих епідеміологічних спалахів станом на 21 липня 10 % спричинив вірус гепатиту А. 54 % хворих, що перенесли гепатит А це діти. Від нього є щеплення, але воно не є обов’язковим. Якщо з’являються великі спалахи хвороби, тоді виділяються щеплення і вакцинують переважно дітей від 5 до 14 років», – розповіла Вікторія Дьордяй.

IMG_5221

Також, в рамках Всесвітнього Дня боротьби з вірусними гепатитами «Альянс громадського здоров’я» організував акцію на площі Театральній, де всі бажаючі змогли пройти безкоштовне експрес-тестування на вірусний гепатит С буквально за 10 хвилин та отримати фахову консультацію лікарів щодо профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів.

 

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини