99980
22:11 11.032020

У Хусті відкрили виставку випускників закарпатських закладів художньої освіти різних років. Фото

Життя 9485

Сьогодні, 11 березня, у Хустській картинній галереї відбулося відкриття унікальної виставки, на якій представлено близько півсотні робіт випускників закладів художньої освіти Закарпаття та Закарпатської академії мистецтв різних років.

Дебютна презентація експозиції творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва відбулася у Тячеві три тижні тому. Сьогодні завітала до Хуста.

Вітальним словом відкрив виставку керівник Хустської міської картинної галереї Орест Цюпко, представивши громадськості куратора експозиції, кандидата мистецтвознавства, голову Асоціації випускників закладів художньої освіти Закарпаття Ігоря Луценка.


“Мета виставки – популяризація мистецтва, зокрема мистецького світу Закарпаття. Представлені роботи – це твори наших випускників, починаючи з 1946 року, адже це виставка різних поколінь, на якій можна насолодитися як творчістю художників, які, на жаль, відійшли у вічність, однак їхня творчість живе у спогляданні поціновувачів, так і талантом молодих митців”, – розповів Ігор Луценко.

Присутній на відкритті ректор Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник наголосив, що саме бажання об`єднати митців Срібної Землі у спільній діяльності й спонукало до створення минулого року Асоціації випускників закладів художньої освіти Закарпаття.


“Напевно, ні для кого не секрет, що на Закарпатті створена потужна мережа мистецьких закладів, серед яких найдавнішим є той, що бере свій початок від діяльності Адальберта Ерделі. Так, у березні 1946 року в обласному центрі було засновано Ужгородське державне художньо-промислове училище, яке очолив А.Ерделі. Заклад під різними назвами діяв аж до розпаду Радянського Союзу, утворення незалежної України.

Опісля на базі училища виник Ужгородський коледж мистецтв ім. А.Ерделі, пізніше – Закарпатський художній інститут, який у 2016 році трансформували у Закарпатську академію мистецтв. Крім того, у всіх районах краю діють школи мистецтв, які займаються естетичним вихованням учнівської юні. Тож всі ці заклади надають талановитій молоді відповідну художню освіту, за здобуттям якої не потрібно виїжджаючи за межі Закарпаття, як свого часу доводилося багатьом відомим землякам, серед яких Ш.Голлоші, М.Мункачі та багато інших. Тож цією виставкою ми засвідчуємо, що наш край – багатий на таланти, і, на щастя, є кому й від кого вчитися”, – наголосив Іван Небесник.


Від імені хустян гостей привітали начальник управління культури, молоді та спорту Хустської міської ради Володимир Власюк, голова народного творчого об`єднання “Митець Верховини” Валерій Дьордяк.
Про місію виставки – примножувати мистецькі традиції, ділитися творчими ініціативами – зауважили й відомі не тільки на теренах Закарпаття, але й далеко за його межами митці Антон Ковач та Атілла Коприва.

“Без сумніву, ця виставка за змістом і композицією є початком гарної традиції, де різні покоління мають можливість експонувати ті знання й досвід, який набули у мистецькій альма-матер. Хуст є знаковим історичним містом: тут довгий час була концентрація культури і мистецтва, тож маємо за честь представляти свої роботи у місті над Тисою. З радістю чекатимо молодих людей у стінах Закарпатської академії мистецтв, щоб разом формувати мистецьку освіту краю”, – поділився Атілла Коприва.


До слова, Асоціація є відкритою для випускників усіх закладів художньої освіти краю. Тож усі бажаючі митці можуть долучатися до її діяльності.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах