99893
09:27 10.032020

У Перечині завалилася землянка, в якій чоловік прожив 25 років. ФОТО

Життя 8343

9 березня була гарна погода і я пішла до лісу. Первоцвітів нема, грибів теж. Але я не засмутилася, бо ліс зустрів мене привітно – пахне весною, співають пташки, розпустилися вербові котики, брунькуються дерева.

В буково-грабовому лісі над школою-інтернатом та терапевтичним корпусом районної лікарні є землянка. У ній Андрій Мицька прожив 25 років. Наразі 87-річний чоловік тут не проживає. За словами Марії Василівни, останні два-три роки живе у племінниці. З одного боку дах на землянці завалився, двері зняті з петель, всередині речі та мотлох розкидані. Завалився і хлів, в якому господар утримував кіз та цапа. В декількох купах трухляві стовбури дерев. Видно, що господаря тут уже нема декілька років.

У 2014 році Андрій Мицька дав мені інтерв’ю і я підгот увала статтю для «Карпатського об’єктива». Він розповів про своє життя, про те, як опинився тут і як йому ґаздується на нічийній землі.

– У 26 років одружився з на 4 роки молодшою Марією. По вулиці Садовій у Перечині звели будинок. Через років 20 дружина подала на розлучення, сина й дочку настроїла проти мене. На цьому місці, – чоловік показав на галявину, – Перечинський лісохімкомбінат мав теплиці, вирощували помідори й огірки, різну зелень. Згодом земля перейшла до колгоспу, а потім стала нічийною. Я посадив яблуні, черешні, сливи, виноград. Построїв хлів, купив корову. Звів землянку. Викопав і облаштував боню (студню), провів воду, вода тече самотьоком. Став жити з вдовицею Вєрою. Перед Новим 1993-м роком Вєра пішла на роботу сніг промітувати і не вернулася. За три тижні діти каталися біля інтернату й зачепили її тіло санчатами у сугробі. У руках тримала бутилку горілки.

Наступні роки чоловік жив сам, утримував кози, цапків. Дуже любив тварин, особливо кішок – розмовляв з ними як рідними людьми. Вирощував картоплю, кукурудзу, різну городину. Плодові дерева давали урожай, робив заготовки на зиму. Радів, коли грибарі віталися, ставали з ним до розмови.

 

Тетяна Грицищук, фото автора

P.S. Прошу вибачення за поширення недостовірної інформації.

Мирослава Мицька повідомила мені, що «Андрій Мицька останні три роки проживав зі своїм сином, який за ним доглядав, по вул.Садовій у Перечині, де і помер Андрій Мицька 9 лютого 2020 року».

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах