99792
14:12 6.032020

На Закарпатті пропонують створити мережу мінізаводів для переробки сміття

Життя 5145

На Закарпатті пропонують створити мережу мінізаводів з повним циклом переробки сміття на території очисних споруд з метою очищення річок краю від багаторічних накопичень побутового та промислового сміття, повідомляє портал Agronews.

Будівництво цих підприємств передбачається в проєкті Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області на період 2021–2027 років. Необхідність у зведенні згаданих мінізаводів виникла через те, що річки краю забруднені органічними та небезпечними речовинами, мають змінену морфологію русел, берегів, заплав та водного режиму. Великою проблемою водних артерій регіону є засмічення побутовим сміттям і вселення чужорідних видів риб, тварин та рослин (ротан, сом американський, сонячний окунь та інші), пишуть аналітики проєкту. Найбільші проблеми є загальнодунайськими, останні дві – специфічними для української частини басейну Тиси. Сама Тиса та Теребля, середні й нижні ділянки Боржави, Тересви, Латориці та Ужа не відповідають вимогам доброго екологічного статусу.

Для вирішення згаданої проблеми на Закарпатті запланована реалізація проєктів будівництва нових очисних споруд у селах і селищах міського типу та впорядкування й переробки твердих побутових відходів. Усе це має відбутися в рамках Програми «Збереження екосистеми долини річки Тиса на прикордонних територіях України, Угорщини, Румунії та Словаччини», розробленій Асоціацією органів місцевого самоврядування.

Будівництво мінізаводів з повним циклом переробки твердих побутових відходів на території очисних споруд сприятиме ліквідації сміттєзвалищ та полігонів шляхом переробки їхнього вмісту на підприємствах з подальшою рекультивацією землі, інформує karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
У Мукачеві виявили нетверезого водія, який створював аварійні ситуації
18:22
Всі новини