99737
13:58 5.032020

На Закарпатті жодного випадку коронавірусу не виявлено, утім тест-систем досі немає

Життя 6780

Станом на ранок 05 березня 2020 року було зареєстровано 95 416 випадків захворювання COVID-19, з них 3285 закінчились смертю, у той же час 53 278 (55,6%) осіб одужали, за межами Китаю зафіксовано 14 850  випадків у 75 країнах світу, в Україні зареєстровано 1 лабораторно підтверджений випадок COVID-19.

На Закарпатті жодного випадку коронавірусу не зареєстровано. Про це сьогодні, під час брифінгу в Закарпатській ОДА, повідомив Мар’ян Мальчицький, в.о. директора КНП “Обласна клінічна інфекційна лікарня”. 

– Географія коронавірусу стрімко поширюється в Європі. Захворювання вже зареєстровано в Угорщині, Румунії, Польщі, Чехії. Тому звичайно усі служби мають бути напоготові, – наголосив Мар’ян Мальчицький.

За його словами, всі особи, які з різних причин були відправлені на карантин та обсервацію в лікарню, виписані. Коронавірус у них не виявлено. У сімейної пари, яка мала ознаки захворювання, підтверджена інша вірусна інфекція, чоловік та жінка вже одужали.

Тим часом на пунктах пропуску Закарпатської області триває температурний скринінг осіб, які слідують на в’їзд в Україну.

– В середньому через пункт пропуску, які розташовані на ділянці відповідальності Чопського прикордонного загону слідує близько 5 тис осіб. Що стосується пункту пропуску “Тиса”, то протягом доби слідує на в’їзд близько 2 тис осіб. За період з 25 лютого у нас була виявлена одна особа з підвищеною температурою. Для неї було викликано представників екстреної медицини з метою її обсервації, – розповів Роман Марценюк, начальник відділу прикордонного контролю і реєстрації штабу Чопського прикордонного загону.

Варто наголосити на тому, що спеціальних тест-систем для виявлення нового коронавірусу на Закарпатті немає. Є можливість відправити аналізи осіб з підозрою на коронавірус в лабораторії у Київ.

За даними МОЗ, в Україні є 30 наборів реагентів для тестування на COVID-19. Набори містять приблизно 3 000 реакцій, чого вистачить для дослідження понад 950 людей методом полімеразної ланцюгової реакції.

Утім із Закарпаття до Києва ще жодного разу не було направлено біоматеріал на дослідження. Медики кажуть, що працюють шляхом виключення і поки що у цьому не було потреби. 

– Виявлений хворий має перебувати у визначеному лікувальному закладі. В Закарпатській області – це обласна інфекційна лікарня. Після госпіталізації такого хворого там проводиться швидкі тести на наявність у нього грипу А, B, а також низки ГРВІ. У випадку якщо вони не підтверджуються, то ми будемо надсилати аналізи у Київ. Варто зазначити, що у кожному районному центрі Закарпатської області визначено спеціальні місця для обсервації контактних осіб, – наголосила Любов Данич, обласний лікар-епідеміолог. 

Тим часом МОЗ повідомляє, що в Україні через коронавірус скасовуватимуть масові заходи та тимчасово закриватимуть школи.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах