99584
08:43 3.032020

У Коледжі Закарпатського угорського інституті ім. Ференца Ракоці ІІ відбулося вручення дипломів

Життя 5669

Випускникам Коледжу Закарпатського угорського інституті імені Ференца Ракоці ІІ вручили дипломи. Документи про завершення навчання отримали 15 випускників, котрі вчилися за напрямком «туризм».

Спершу до присутніх звернулася директор навчального закладу Каталін Шош. У своїй промові вона наголосила, що вручення дипломів – найбільше свято. «Після трьох із половиною роки наполегливого навчання вручаємо дипломи випускникам, котрі успішно вчилися, пройшли практику, долучалися до олімпіад та конкурсів. Дипломи за напрямком «туризм» вручаємо вже третій рік поспіль, що є відрадно, – наголосила пані Каталін і додала: – Вірю, що випускаємо захоплених, надійних та добре підготовлених професіоналів». Директор розповіла, що з часу створення у закладі прагнуть надавати якісну освіту та організовувати цікаві програми, зокрема професійні навчальні поїздки в Угорщину. Також подякувала всім, хто допомагав у роботі та звернулася до випускників: «Пишайтеся отриманим у нас дипломом і не забувайте, що це лише перший крок, адже примножувати знання потрібно постійно!»

Депутат Європарламенту закарпатського походження Андрея Бочкор подякувала студентам за те, що навчаються на батьківщині і обрали для цього Коледж закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Політик, згадуючи своє навчання у виші, зауважила: ситуація тоді була невизначеною, проте студенти вірили що інститут має майбутнє на Закарпатті. Відтоді минуло понад два десятиліття і стало очевидним, що заклад став культурно-просвітницьким центром угорців на Закарпатті, підкреслила політик. «Куди б не закинуло вас життя, завжди пам’ятайте про свою батьківщину, повертайтеся на рідну землю, показуйте світові Закарпаття та малюйте його гарну картину», – закликала випускників Андрея Бочкор.

Дипломат Александра Чізмадіа, представник Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, наголосила на важливості сфери туризму і ролі високопрофесійних фахівців у розвитку сфери, їхньої відданості, освіти та таланту.

«Радісно долучатися до такого заходу, під час якого стає зрозумілим, що людина працювала не дарма», – наголосив у своїй промові голова Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Василь Брензович. Випускникам він побажав розвитку: «За бажання можете вступити в Закарпатський угорський інститут, а якщо оберете інший виш, не забувайте, звідки вирушили, несіть гарну славу Коледжу».

Після гостей на сцені виступили самі випускники. Андрея Пейтер виконала пісню Ференца Демйена «Дорослі діти». Від імені випускників із подякою виступили Клаудіа Тар та Іштван Лендєл. Присутні переглянули відеоролик про три з половиною роки навчання. Перед врученням дипломів випускники склали присягу, котру зачитав Даніел Барта.

Закон «Про освіту», прийнятий в Україні восени 2017 року, відмінив централізоване виготовлення дипломів і передав ці повноваження навчальним закладам, котрі мають виготовляти документ та додаток до нього згідно із державним зразком.

Випускники Закарпатського угорського інституту та Коледжу отримують дипломи на трьох мовах, їх визнають не лише в Україні, але й за її межами. Документ випускникам вручили ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдико Орос та директор Коледжу Каталін Шош. Третьокурсники привітали випускників піснею, а також вручили їм невеликий пам’ятний подарунок.

Після виконання гімну студентів Gaudeamus igitur до випускників звернулася ректор Ілдико Орос: «Європа – дім для багатьох народів, в яких різні способи життя та звички, але країна одного історичного процесу. Вашим завданням стане показати цю різноманітність, різнобарвність, котрі притаманні Європі, частиною котрої ми є, показати іншим, щоб усі зрозуміли, що ми є частиною Європи, показати іншим, щоб усі зрозуміли та визнали, що ми є країною єдиного історичного процесу». Ректор також підкреслила: «Якщо ця країна прагне до Європи, шлях проходитиме лише через нас». І додала: «Наша робота – примножувати наші таланти». Наприкінці заходу випускників та усіх присутніх благословили представники історичних церков.

Олександра Чуга/Тижневик «Карпатолйо»/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах