99396
17:24 27.022020

Як завадити спалаху коронавірусу: в Закарпатській ОДА говорили про профілактику інфікування

Життя 8395

Станом на 27 лютого 2020 року у світі зареєстровано 82 168 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2 801 – летальні. Одужало вже 32 897 осіб. На території Європи зареєстровано 478 випадків захворювання COVID-19 у 17 країнах (Італія – 400, Німеччина – 21, Франція – 17, Іспанія – 12, Великобританія – 9, Хорватія – 3, Австрія – 2, Росія – 2, Фінляндія – 2, Швеція – 2, Ізраїль – 2, Швейцарія, Греція, Грузія, Норвегія, Північна Македонія та Бельгія – по одному випадку).

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано. На Закарпатті розпочався скринінг температури у людей, які в’їжджають на територію області. У всіх госпіталізованих з підозрою на коронавірус його не виявлено. Про це під час прес-конференції в Закарпатській ОДА повідомила Вікторія Тимчик, обласний епідеміолог, керівник Закарпатського лабораторного центру МОЗ України.

Львівська, Чернівецька та Закарпатські області, до яких прибуває найбільше людей з Італії, найближчим часом першими отримають тест-системи для виявлення нового коронавірусу, а фахівці пройдуть відповідне навчання.

Закарпатська область поки що не отримала тест-системи для виявлення коронавірусу. Наразі тривають консультації з вірусологами, оскільки тести є новими для України. Поки немає відомостей про кількість тестів, які отримає Закарпаття і про точну дату їх надходження. Проте, медики запевняють, що в області є можливість проводити необхідні аналізи і підкреслюють, що тест-системи – це не єдиний метод виявлення корона вірусу. Тим паче є можливість відправлення біоматеріалу хворого на аналіз у Київ.

– За сприянням Червоного Хреста ми будемо поширювати тематичні плакати та брошури для того, аби підвищити обізнаність населення, що таке коронавірус. Специфічного лікування чи профілактики цього захворювання немає, – наголосила Вікторія Тимчик.

За її словами людина просто повинна дотримуватися правил особистої гігієни. Насамперед: часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами; під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою; уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель; якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей; не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Як повідомив під час брифінгу директор обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк, наразі ситуація контрольована. Обласна інфекційна лікарня визначена закладом, де надаватимуть допомогу хворим на коронавірус. Є вісім спеціальних боксів з окремою вентиляцією для перебування хворих, які можуть вмістити 24 людей одночасно.

Крім того, обласна клінічна інфекційна лікарня поповнила свої запаси респіраторами, є необхідна кількість захисних костюмів, масок, медикаментів, відділення інтенсивної терапії із системою штучної вентиляції легень.

– Усе залежить від кількості хворих. Сподіваємося, що таких багато не буде, – зазначив Михайло Поляк. – Наголошую на тому, що є прості правила, притримуючись яких люди можуть захиститися.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах