99251
13:55 25.022020

Через повернення заробітчан з Італії на Закарпатті скликали протиепідемічну комісію

Життя 4172

У зв’язку із ситуацією, яка склалася у світі, зокрема спалах коронавірусу в Італії (понад 200 хворих, 7 смертей), де працює безліч закарпатців і куди щотижня від нас курсує автотранспорт, в Закарпатській ОДА було прийнято рішення скликати протиепідемічну комісію. Участь у засіданні взяли медики, митники та прикордонники.

Варто зазначити, аби проконтролювати організацію перевірочних заходів у пунктах пропуску, на Закарпаття спеціально завітав голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

Відтак учасники засідання поспілкувалися із журналістами. Головний меседж брифінгу – ситуація під контролем. Медики, митники та прикордонники працюють злагоджено та вже є чіткий алгоритм дій для лікарів та закладів охорони здоров’я при зверненні особи, яка відповідає визначенню випадку COVID-2019.

Як повідомила очільниця департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлизавети Біров, на Закарпатті створено 5 медичних груп екстреного реагування на випадок виявлення осіб з симптомами гострої респіраторної хвороби на КПП.

Обласна інфекційна лікарня визначена закладом, де надаватимуть допомогу хворим на коронавірус; при потребі буде розгорнуто ізолятор для контактних осіб. Є 13 спеціально обладнаних автомобілів швидкої допомоги, зокрема обладнаними апаратами штучного дихання.

Утім спеціальних тест-систем для визначення коронавірусу на Закарпатті немає. І коли з’являть поки невідомо.

У свою чергу прикордонники забезпечені необхідними приладами для вимірювання температури та індивідуальними засобами захисту. Варто зазначити, що цей пункт пропуску є найбільшим напрямком в’їзду наших громадян і громадян Італії в Україну.

Від сьогодні на кордоні з Угорщиною, в пункті пропуску «Тиса», розпочато проведення температурного скринінгу громадян, які їдуть в Україну.

– Я приїхав надати практичну допомогу двом прикордонним загонам – Чопському та Мукачівському. Зараз моя задача – навчити прикордонників злагоджено працювати і на Закарпатті, – наголосив голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко. – Кілька днів я буду тут. Серед навчальних планів – виявлення хворих на коронавірус. На практиці перевіримо спроможність кожної зі служб працювати в режимі виявлення загрози.

За словами Віктора Івануса, в.о. начальника Закарпатської митниці Держмитслужби, італійський напрямок для Закарпаття особливо болючий.

– У піковий час, на вихідні, коли люди повертаються додому з Італії, ми оформляємо на КПП близько 4 тисяч осіб. Не рахуючи рейсових автобусів та туристичних груп, – наголосив Віктор Іванус. – Тому потенційна небезпека є. І звичайно потрібно вживати попереджувальні заходи. Наскільки я знаю, правоохоронні органи Угорщини теж намагаються скликати засідання Уряду та вжити певні профілактичні заходи від потенційної загрози. Так само діє і Словаччина. Ми сподіваємося, що ця хвороба мине нас стороною.

Насамкінець журналісти не могли не спитати про жителя с. Дідово, якого госпіталізували в обласну інфекційну лікарню з підвищеною температурою. Лікарям він розповів, що 21 день тому він контактував з громадянином Китаю в Ніредьгазі. Як повідомили медики, у чоловіка бронхіт. Він сам звернувся до сімейного лікаря. Наразі його стан стабільний.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах