99023
14:34 19.022020

Спілка художників «Арт-Свалява» відсвяткувала перший ювілей

Життя 10792

«Знаходячись сьогодні тут, у когорті цих прекрасних, обдарованих людей, я немов би знову поринув у дитинство і відчув ту, непідробну, щиру, і, як колись здавалося, майже вселенську радість, яку відчував щоразу, коли будучи малим хлопчиком сам брався малювати. Дякую вам за унікальну нагоду ознайомитися із творчим доробком самобутніх митців цього мальовничого краю. Нині я вкотре переконався: Свалявщина – земля, що варта по праву називатися колискою образотворчих талантів Срібної землі». Саме такими словами під час урочистого заходу – святкування 10-ої річниці районної спілки художників «Арт-Свалява» – звернувся до членів творчого об’єднання голова Свалявської райдержадміністрації Роман Тарабій.

Непідробні емоції та щирий захват чоловіка цілком зрозумілі, адже нагода опинитися у місці, де в один час експонуються близько 80-ти неймовірної краси художніх полотен, а разом з тим, і поспілкуватися з їх творцями, людьми, перед винятковою здатністю до зображення довколишньості яких, схиляються не лише на Закарпатті зокрема, а й у Європі та світі загалом випадає не щодня.

18 лютого до Свалявського РБК у приміщенні якого 0 15 годині і стартувала урочиста «іменинно-ювілейна» мистецька галерея з цієї нагоди зійшлися не лише представники державної влади, громадські, культурні діячі, а й мешканці та гості нашого району: усі ті хто вважає себе шанувальниками Закарпатської школи живопису, та ті, хто просто бажає тримати руку «на пульсі» мистецьких подій.

Привітали колег по пензлю з нагоди 10-річчя спілки художників «Арт-Свалява» і митці із інших регіонів Срібної Землі – голова спілки професійних художників Закарпаття, заслужений художник України Василь Брензович, голова спілки художників Міжгірщини «Карпатські кольори», заслужений художник України Василь Шиндра, голова Хустського народного творчого об’єднання «Митець Верховини» Валерій Дьордь та співорганізаторка міжнародного пленеру художників «Весняний Берегсас» керівниця пересувних виставок БК Берегова Ольга Сакалош.

Не обійшлося цього дня не лише без теплих слів, а й без подарунків, які від імені спілчан вдячно приймав очільник «Арт-Сваляви» Віталій Дорош. Особливо цінними були ілюстрований художній каталог Юрія та Наталії Герців «Живопис. Гобелен», грамота Закарпатської обласної ради й спільна грамота Свалявської районної ради та Свалявської райдержадміністрації за значний внесок у розвиток, пропаганду образотворчого мистецтва, донесення його до широкого загалу та з нагоди 10-річчя від дня заснування громадського об’єднання «Районної спілка художників «Арт-Свалява».

–Сьогодні я від імені всіх членів нашого творчого об’єднання вислуховував багато теплих слів, і приймав потішні дарунки, але хочу щоб кожен із присутніх у цьому залі усвідомив: нинішня виставка – констатація не мого особистого успіху, а результат плідної праці і дружньої співпраці усіх членів спілки «Арт-Свалява», а найперше – людей чиї роботи маєте нагоду зараз споглядати: Андрія Білунки, Василя Бомбушкаря, Георгія та Павла Дулішковичів, Олексія Груші, Івана Івановчика, Леоніда Ковача, Владислава Лізанця, Мар’яни Мишко, Євгена Миговича, Івана Поповича, Інни та Павла Томазових, Наталії Уліганець, Михайла Циганина, Ванди Дорош-Майор, Марини Яковенко, а ще – доброго друга нашої спілки, не живописця, але не менш талановитого світлописця історії, Почесного громадянина м. Сваляви, художника Міжнародної Федерації Фотомистецтв (AFIAP) Національної спілки фотохудожників України Миколи Поцка, чиї творчі доробки найоперативніше висвітлюють усі наші зібрання, поїздки та пленери.

Насамкінець хочу повідати вам трохи історії: насправді традиція творчих сходин художників Свалявшини сягає майже 50-літньої давнини. А це означає, що нинішнє 10-річчя від дня офіційної документальної реєстрації могло би і не відбутися, якби не цілковита скореність її Величності Музі наших з вами попередників. З особливою приємністю констатую, що справа наша продовжується надзвичайно обдарованими учнями-випускниками образотворчого відділу Свалявської ДШМ чиї полотна також зайняли достойне місце на цій виставці. Але погодьтеся – підтримки з боку органів держаної влади наша творча структура навряд чи могла б розвиватися повноцінно. Іван Ревтій, Микола Ляхович, Іван Ланьо, Георгій Уліганинець, Едіта Грабар – свого часу ці люди доклали чималих зусиль аби ми з вами могли дочекатися сьогоднішнього урочистого моменту. Сподіваюся що всі наші сміливі, неординарні, креативні мистецькі ідеї знаходитимуть підтримку і у нинішніх очільників на Свалявщини, а разом ми і надалі робитимемо впевнені кроки на шляху мистецького поступу рідного краю – підсумував у своїй промові очільник «Арт-Сваляви Віталій Дорош.

Музичною окрасою заходу стали виступи викладача Свалявської ДШМ, обдарованої скрипальки Дарії Цендри та талановитого співака Олександра Дулішковича.

Експонати виставки, яка триватиме у Свалявському РБК до 23 лютого, можна описувати десятками слів та сотнями висококонтамінованих граматичних конструкцій, але ця краса врта того, аби побачити її на власні очі!

Наталка СОЛЬВА

Фото Миколи ПОЦКА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді розшукали маленького хлопчика
16:55
На Мукачівщині обрали запобіжні заходи двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та боєприпаси
16:27
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» закликає перевіряти інформацію про застосування графіків відключення електроенергії
16:03
Відбувся чемпіонат Закарпаття з класичних шахів
15:45
Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку повномасштабної війни
15:31
Віктор Микита у Будапешті зустрівся із представниками Державного самоврядування українців Угорщини та лідерами української громади
15:11
Меморіальний парк села Чома ознайомлює школярів з життям древніх угорців
14:56
В Ужгороді поліція затримала зловмисника, який посеред вулиці пограбував чоловіка
14:38
У рідних стінах ужгородські «Карпати» досягли максимального результату
14:03
На Виноградівщині квітне величезна поляна диких орхідей
13:43
Всі новини