98919
16:07 17.022020

Його мистецтво твориться душею: у Хусті відкрилася персональна виставка Івана Жупана

Життя 12350

“Світло та тінь” – саме під такою назвою 16 лютого у Хустській картинній галереї відкрилася персональна художня виставка митця Івана Жупана. У двох експозиційних залах автор представив поціновувачам мистецтва понад 90 робіт – здебільшого пейзажі, написані протягом двох останніх років. Тут і мальовничі краєвиди сільських глибинок у різні пори року, і ошатне, з рожевим відтінком квітучих сакур, весняне середмістя Хуста, і гордовиті руїни легендарної фортеці, стародавні дерев`яні храми, гірські потоки швидкоплинної Ріки…Є серед робіт і кілька портретів.

Іван Жупан – член народного творчого об`єднання “Митець Верховини”. Не маючи професійної художньої освіти, він досить гучно заявив про себе у мистецькій спільноті краю. Споглядаючи його полотна, розумієш, що Господь щедро наділив цю людину талантом бачити красу й відтворювати її на полотні, тому й не дивно, що просте хобі стало для митця справою душі, а творчість знайшла відгуки у чисельної аудиторії шанувальників.

“Малюванням я захопився ще в дитинстві. У школі відвідував художній гурток. Перші мої вчителі – це Іван Іванович Гайду та Жанна Олодарівна Горват, які й направили мене у творче русло. Також мені пощастило зростати у надзвичайно творчій шкільній спільноті. Кілька моїх однокласників чудово малювали, кожен виробляв свій почерк, і від них я навчався. Загалом, вважаю, що кожна людина у житті нам зустрічається невипадково, а для певного досвіду, і рідко, коли настають саме ті, зручні обставини для заняття улюбленою справою, тому ніколи не варто відкладати на потім те, до чого прагне душа й серце”, – переконаний Іван Жупан.

Митець зізнається, що на кожну роботу витрачає по 3-4 години. Сам процес порівнює з неймовірним сплеском адреналіну, який миттєво захоплює і не відпускає, поки на полотні не з`явиться черговий шедевр.

“Я малюю душею. Творю здебільшого вночі, у вихідні чи свята. Кожна картина – як екзамен: береш полотно і навіть не здогадуєшся, як воно в кінцевому результаті виглядатиме. Але якщо за кілька годин не вдається відтворити бажане, знаю, що вже й не варто продовжувати. До цієї виставки готувався два роки. Чому обрав таку назву “Світло та тінь”? Усе просто: без світла нема тіні, без тіні – світла, без них картина не буде живою. І це відразу відчутно”, – ділиться думками художник.

Як справжній митець, Іван Жупан творить для людей. Це його друга персональна виставка, перша відбулася у 2004 році. Автор зауважує: найприємніше для митця – дарувати свою творчість й бачити, який відгомін вона залишає.

А цього недільного дня до галереї на відкриття виставки “Світло та тінь” завітало чимало рідних, друзів художника, колег по мистецькому цеху. Вступним вітальним словом відкрив експозицію директор Хустської міської картинної галереї Орест Цюпко.

“Не кожен професійний художник може представити таку солідну виставку, як Іван Жупан. Я приємно вражений творчим доробком автора. Кожна його робота написана з душею, залишає відгомін почуттів, емоцій, пережитих митцем. Щиро вітаю автора й бажаю подальшого незгасаючого натхнення, не зупинятися на досягнутому, творити, продовжувати дивувати поціновувачів мистецтва своєю творчістю”, – побажав пан Орест.

Щирі слова вітання й приємні відгуки цього дня линули на адресу художника від голови Хустської районної ради Юрія Іванчо, начальника управління культури, молоді та спорту Хустської міської ради Володимира Власюка, відомих митців Ласло Гайду, Йосипа Блецки, Валерія Дьордяка та інших.

“Персональна виставка – це як звіт проробленої роботи, певний етап життя. Без перебільшення скажу, що ми бачимо на стінах достойні уваги полотна, художник не просто наповнює їх світлом й тінню, а закарбовує власну енергетику, сповнену любов`ю до природи і людини. Це просто неймовірно, що попри основне заняття, постійну роботу, митець знаходить час на своє захоплення і так майстерно втілює його на полотні. Впевнений, особливою підтримкою в житті художника є любляча дружина-муза – пані Сюзанна, яка створює ту гармонію, що особливо важлива для творчої людини. Тож подальших творчих успіхів та миру й любові в родині”, – щиро побажав винуватцю мистецької події директор народного творчого об`єднання “Митець Верховини” Валерій Дьордяк.

І дійсно, невичерпним джерелом творчої діяльності для Івана Жупана є любляча родина – вірна супутниця життя, берегиня домашнього вогнища, кохана дружина Сюзанна, з якою виростили двох прекрасних синів, тішаться чудовими внучатами Іванком, Дмитриком та Анісією.

Цікаво, що у дружній родині підростає ще один митець – 8-річний онук Іванко. За словами дідуся, хлопчик проявляє хист до скульптури, годинами може ліпити з пластиліну. До слова, свою міні-виставку юний скульптор також представив на експозиції. Іванко зізнається, роботи дідуся йому дуже подобаються, бо вони яскраві та різнобарвні.

І справді, художник щедро наповнює свої картини барвами, грає світлом і тінню. Він насолоджується побаченим, вкладає у кожну роботу частинку своєї душі і гостинно запрошує усіх бажаючих відвідати виставку, яка триватиме протягом трьох тижнів у Хустській міській картинній галереї, щоб відчути той дотик до полотна, що йде від самого серця.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах