98887
11:27 17.022020

В ужгородському скансені відбулися зустрічі з румунськими колегами

Життя 4007

10-11 лютого 2020 року в Ужгороді на базі Закарпатського музею народної архітектури та побуту відбулась робоча зустріч учасників Міжнародного грантового проекту «Culture connect – cultural mobility in the border area (Культурні зв’язки – культурна мобільність в прикордонному регіоні). HUSKROUA/1702/3.1/0040». У спільному засіданні взяли участь експерти з ужгородського скансену та Повітового музею Сату Маре.

Партнерами обговорювались питання окремих частин бюджету проекту, було узгоджено графік проведення заходів у 2020 р. (симпозіумів, конференції, досліджень), а також робочих зустрічей. Крім того, відбувся творчий діалог щодо концепції виставки «Весільне вбрання», яка буде одним із головних продуктів проекту й експонуватиметься в Ужгороді (Україна), Свиднику (Словаччина) та Сату Маре (Румунія.). Під час обговорення мова йшла про матеріали до каталогу виставки, підбір експонатів з фондових зібрань музеїв, фотоілюстративного матеріалу для експозиції виставки, формування її орієнтовного тематико-експозиційного плану.

14 лютого 2020 року у виставкових залах Музею мистецтва Повітового музею Сату Маре відбулось урочисте відкриття міжнародної виставки «Х Карпатське бієнале. Графіка дітей та молоді». Участь в побудові експозиції взяли співробітники Закарпатського музею народної архітектури та побуту: Василь Коцан, директор, Вікторія Симкович, завідуюча відділом експозиції та науково-дослідної роботи, Віталій Рац, завідувач сектору Етнографічний музей «Лемківська садиба».

На виставці було презентовано близько 200 робіт малих і юних художників-графіків із країн Карпатського регіону: Польщі, Словаччини, Румунії та України. Пропонована експозиція – результат проведення однойменного конкурсу, що проходив улітку 2019 р. в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. Головною метою цього проекту є популяризація мистецтва графіки, підтримка креативного потенціалу та творчих ідей дітей та молоді (віком від 6 до 19 років), обмін досвідом між педагогами-митцями та налагодження міжнародних культурних зв’язків.

На відкритті виставки Ірина-Люба Горват, завідувачка Музею мистецтва, коротко ознайомила присутніх з історією даного проекту, його головними організаторами, й запевнила, що Повітовий музей Сату Маре й надалі буде співпрацювати з своїми міжнародними партнерами в рамках «Карпатського бієнале…». Василь Коцан відзначив, що дитячі роботи надзвичайно цікаві й оригінальні, виконані в різноманітних техніках графіки. Вражає їхнє технічне розмаїття, професіоналізм виконання, що робить честь вчителям. Цікаво порівняти твори дітей із різних країн. Їх об’єднує позитивне сприйняття світу, відкритість і безтурботність. Підтримку даному проекту висловила й Даніела Балу, директор Повітового музею Сату Маре. Крістіна-Глорія Опріша, художник-графік, керівник дитячих мистецьких студій, подала професійну оцінку робіт, представлених на виставці, провела для всіх присутніх екскурсію по експозиції. Цінними подарунками були нагороджені переможці конкурсу від Румунії – Ванесса Благо та Сара Потра.

Оглянути експозицію можна до 2 березня в Музеї мистецтва Повітового музею Сату Маре. Після того виставка продовжить свою подорож й експонуватиметься у Вигорлатському музеї в Гуменному (Словаччина).

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах