98826
17:45 15.022020

На Закарпатті вшанували учасників бойових дій на території інших держав. Фото

Життя 3028

Сьогодні, 15 лютого, в Ужгороді на Православній набережній відбувся мітинг, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Участь у мітингу взяли: представники влади, депутати, ветерани Афганістану, воїни бойових дій на територіях інших держав та на Сході України, матері загиблих воїнів,  представники обласних установ та організацій, молодь. Традиційно присутні вшанували полеглих співвітчизників хвилиною мовчання.

З промовами до учасників мітингу звернулися: в.о.голови ОДА Олексій Гетманенко, заступник голови облради Петро Грицик, Ужгородський міський голова  Богдан Андріїв, голова  Закарпатської територіальної організації Української спілки ветеранів Афганістану Віктор Югас, голова Закарпатської обласної спілки ветеранів війн Михайло Куцкір та ін.

Керівництво області та обласного центру дякували воїнам за хоробрість, силу духу та любов до рідної землі. А воїни  владі – за підтримку, бойовим друзям – за мужність, відчуття плеча, які здатні, як ніхто інший,  захистити побратима ціною власного життя. Та розповідали про наболіле.

Петро Грицик переказав вітання воїнам від імені голови облради Михайла Рівіса та від всього депутатського корпусу краю, який на своїй 17 –й сесії ухвалив рішення «Про Регіональну програму забезпечення житлом  ветеранів війни в Афганістані та членів їх сімей на 2020 – 2024 роки». Побажав їм міцного здоров’я, родинного щастя, довгих років життя. Та відзначив, що сьогодні по- різному оцінюють мету війни в Афганістані, іще довго вивчатимуть її експерти, історики. Та правда одна: ця війна була найскладнішою і найважчою  у минулому сторіччі, в якій брало участь понад 160 тисяч українців. Із них не повернулися додому понад 3 тисячі співвітчизників, із яких 53 – закарпатці. За цими цифрами – біль втрат, горе і сльози рідних. «Та ми отримали великий досвід, який пригодився сьогодні у війні на Сході України. І в числі перших стали на захист нашої незалежної України,  її суверенітету та територіальної цілісності воїни –інтернаціоналісти, воїни –афганці, де у боях донині кладуть своє життя за Вітчизну», – мовив Петро Васильович та додав, що сьогодні  «ми зібралися тут, аби вклонитися воїнам-афганцям, віддати шану вічним Героям, їхній честі, пам’яті, висловити подяку їхнім рідним, сім’ям, дружинам, матерям. Світлий спомин про загиблих Героїв, мужніх синів рідної землі завжди буде у людських серцях!».

На завершення виступу Петро Васильович відповідно до розпорядження голови облради М.Рівіса  вручив відзнаки обласної ради. Так, Грамотою обласної ради за мужність, героїзм та самопожертву, виявлені під час виконання інтернаціонального обов’язку, активну громадянську позицію, з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав нагороджено учасників  бойових дій в Афганістані, військових пенсіонерів краю- – Дячука Сергія Микитовича та Куторгу Володимира Олександровича.

Участь у мітингу також взяли: заступник голови облдержадміністрації Ігор Шинкарюк, радник голови облради Олександр Білак та ін.

Після покладання квітів до пам’ятника «Скорботної матері»,  представники духовенства провели поминальну панахиду за всіма загиблими українцями, які виконували завдання на території інших держав, а також за полеглими борцями за волю України на Майдані та загиблими захисниками нашої держави в сучасній війні.

Цього дня  проходять  урочисті заходи і церемонії у всіх  районах і містах краю.

Пресслужба облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини