98750
17:24 14.022020

Шлюби та розлучення: підсумки 2019 року на Хустщині

Життя 4076

Минулого року українці одружувались у шість разів частіше, ніж подавали на розлучення. Такі дані наводить Міністерство юстиції. У відомстві зазначають, що в 2019 році в Україні зареєстрували понад 227 тисяч шлюбів, а розірвали їх понад 37 тисяч громадян. Загалом торік розлучень зафіксували майже на 40% менше, ніж у 2018 році.

Якою ж є офіційна шлюбна статистика на Хустщині, ми поцікавилися у начальниці Хустського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Оксани Росохи. За її словами, за минулий рік у Хусті та Хустському районі було зареєстровано 767 шлюбів, що на 47 більше, ніж у 2018 році. Відрадно, що на відміну від позаминулого року, хоч і незначно, однак зменшилася й кількість розлучень: у 2018 році було розірвано 359 шлюбів, а за минулий рік цей показник зменшився на 38 випадків.

За словами пані Оксани, зменшилася й кількість укладання іноземних шлюбів. Якщо позаминулого року було зареєстровано 13 шлюбів із громадянами інших країн, то у 2019 році – всього 9. Традиційно, здебільшого нареченими є хустянки, а їхніми супутниками життя стають обранці із країн СНД, а також із Чехії, Угорщини тощо.

Цікаво, що серед сучасних тенденцій, які відбуваються в шлюбній сфері, має місце й підвищення віку вступу в шлюб. Хоча загалом в Україні він усе-таки нижче, ніж в більшості країн Європи, але тим не менш зараз середній вік реєстрації першого шлюбу для жінок – 25 років, а для чоловіків – майже 28 років. Відходить у минуле рання шлюбність, тобто шлюби до 18 років. Це стає дійсно рідкісним явищем. Відзначимо, що 2012 року в Україні набув чинності закон, згідно з яким одружуватись молодим людям можна тільки з 18 років. Раніше шлюбний вік для жінки становив 17 років, для чоловіка – 18 років. Водночас вступити в шлюб раніше, після 16 і до 18 років, можна і зараз, але тільки за рішенням суду.

На жаль, не перший рік простежується на Хустщині й тенденція до зменшення кількості новонароджених. Якщо у 2018-му році було зареєстровано 1 355 немовлят, то у 2019-му – 1 286, тобто на 69 малят менше. Наймолодшою мамою 2019 року стала 14-річна мешканка міста, а найстаршою – 45-річна краянка.

Маленьким хустянам дають здебільшого традиційні імена

Сучасні батьки часто вибирають рідкісні імена для своїх малюків. Найчастіше наслідки незвичайного вибору батьків відчувають на собі дівчатка, і новонароджені хустянки не є винятком.

Так, минулого року в Хустському РАЦСі зареєстрували дівчаток із такими рідкісними іменами: Марсела, Таміна, Касандра, Мелісса, Ліонелла, Жозефіна.

Хлопчиків із рідкісними іменами значно менше, тут відзначилися Кевін, Ласло, Мартін. До речі, подвійні чоловічі імена загалом зустрічаються надзвичайно рідко, частіше можна було почути жіночі варіанти: Анна-Марія чи Марія-Стефанія.

І все ж таки найпоширенішими залишаються традиційні імена: для дівчаток – Вероніка, Даніела, Софія, Дарія, Анастасія; для хлопчиків – Максим, Назар, Артем, Олександр, Сергій.

Як бачимо, мода на імена існує, але змінюються модні тенденції не так часто. За спостереженнями співробітників РАЦСу, нинішні найпопулярніші імена утримують пальму першості вже не перший рік. Очевидно, зовсім скоро настане переломний момент – і в свідоцтвах про народження все частіше будуть писати призабуті останнім часом прості, але водночас величні імена: Ольга, Анна, Марія, Юрій, Михайло та інші.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини