98634
14:48 13.022020

Сучасна мережа вуличного освітлення з’явилася на Воловеччині

Життя 9524

У населених пунктах Верб’яж, Завадка, Нова Розтока та Петрусовиця Воловецького району встановили близько 200 новеньких світильників в рамках проєкту, фінансованого Міністерством зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини. Зауважимо, що до цього моменту мережі вуличного освітлення тут практично й не було.

Сучасна мережа вуличного освітлення кардинально змінить вид селищ, що ведуть до Верецького перевалу, де розташований пам’ятний знак, встановлений до 1100-річчя переходу угорців через Карпати у липні 2008-го.

Пресконференцію з цього приводу провели в Верб’язькій сільській раді, де до гостей звернувся голова населеного пункту Іван Півкач. Він розповів, що 200 вуличних ліхтарів, на протяжності у 17 кілометрів, вдалося встановити за короткий проміжок часу – усього два місяці.

Крім того сільський голова згадував про співпрацю з угорським містом Аяк, яка триває близько п’яти років. З того часу, завдяки угорському фінансуванню, у населеному пункті щороку реалізовується мінімум один проєкт. Говорив Іван Півкач і про проблемні питання населеного пункту та необхідні реновації. Проте найболючішою проблемою все-таки залишаються автошляхи, адже дорога тут у вкрай поганому стані, а ремонті роботи не проводились роками. Посприяти у вирішенні цих питань сільський голова попрохав уряд Угорщини та подякував за надану раніше допомогу і підтримку.

На урочистості з приводу встановлення сучасної мережі вуличного освітлення прибув й Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини та зауважив, що така підтримка україномовного населеного пункту є своєрідним жестом добросусідства, яка продовжиться й надалі: «Ми з радістю допомагаємо жителям «по обидва боки Карпат».

– Питання необхідності будівництва та реконструкції навчальних і медичних закладів, відновлення автошляхів та забезпечення вакцинами – ці питання мають вирішуватися незалежно від національності. Ми й надалі намагатимемося допомагати в осучасненні системи охорони здоров’я регіону. Разом з тим я розумію, що трудова міграція є одним з ключових аспектів низької якості надання медичної допомоги.

Генеральний консул Угорщини в місті Ужгороді Йожеф Бугайла назвав фантастичним виконання складної роботи за такий короткий термін: «Ми поспілкувалися з жителями населених пунктів та зрозуміли, що на деяких вулицях освітлення ніколи й не було. Тоді ми пообіцяли виправити ситуацію та за лічені місяці виділили необхідні кошти і розпочали роботу».

Матяш Сіладі, керівник дипломатичної установи Угорщини у Берегові теж привітав усіх з такою «світлою» подією та зауважив, що такі громадські проєкти не тільки варто, а й потрібно реалізовувати у всіх населених пунктах краю.

Відтак сільський голова разом з гостями, за допомогою включення центрального важеля, допомогли запрацювати новій системі освітлення всього села.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини