98531
20:09 10.022020

У Хусті відбулася прем’єра колоритного мюзиклу “Легенда про Пинтю”. Фото

Життя 12114

Закарпатський обласний театр драми та комедії не перестає дивувати глядача. Розмаїття репертуару, неординарний підхід до постановки кожної п’єси, чудова гра акторів, розкішний музичний супровід оркестру – все це відкриває для хустян та гостей міста дивовижну палітру невичерпного театрального мистецтва.

Так, 9-го лютого Закарпатський обласний театр драми та комедії запросив глядачів на чергову прем’єру – мюзикл для сімейного перегляду на І дію “Легенда про Пинтю” (режисер-постановник В`ячеслав Давидюк).

Прем’єра вистави за п’єсою відомого закарпатського драматурга Олександра Гавроша зібрала повний зал глядачів.

“П`єса написана п’ять років тому на замовлення Львівського національного театру опери й балету, однак сьогодні вперше “ожила” на хустській сцені. І це не дивно, адже Григор Пинтя – славний марамороський герой, так званий народний месник, прославлений у легендах та народних оповідках.

Мені сподобалося першопрочитання цієї опришківської драми, зокрема постановка режисера В`ячеслава Давидюка, який, що цікаво, блискуче зіграв і головну роль – безстрашного ватажка опришків Григора Пинтю. Загалом надзвичайно імпонує співучість та музичність майже усіх акторів театру, адже мюзикл – це легкий для сприйняття, але неймовірно складний для виконання жанр”, – розповів Олександр Гаврош.

Майстерна гра акторів (Ілона – заслужена артистка України Мирослава Рибчук,  Григір Пинтя – В’ячеслав Давидюк, опришки: Качулка – Олександр Липчей, Шпінька – Михайло Анишинець, Клепач – Василь Бабич, Довбня – Сергій Маслов, граф Естергазі – Василь Снітар (директор-художній керівник театру), барон Рутенштайн – Анатолій Барна, Ніхтолиця – Валерія Вайнраух, Віталіна Баник, придворна дама – Наталія Давидюк) у супроводі неперевершеного оркестру (музичний керівник Марія Волошин, керівник оркестру Олександр Локотош), що, безсумнівно, є родзинкою театру, легко перенесла глядачів у казковий світ закарпатської легенди.

Гасне світло, підіймається завіса – і глядач ніби опиняється поруч із опришками біля багаття в лісі, опісля мандрує по графському замку, стає  свідком безстрашних поєдинків (постановка сценічних боїв – Володимир Голуб, Анна Романенко) та вишуканого балу і запального аркана (балетмейстер Валерій Кіш) , заглядає до печери і при всьому цьому постійно відчуває присутність духа печери скарбів.

До слова, глибше зануритися в казкову атмосферу вистави допомагає вдала декорація (сценограф Василь Штефуца), влучні звуко- та світлові ефекти (звукорежисер – Василь Довганич, звукооператор – Іван Реплюк) і, звісно, чудові костюми, над якими працювала художник-модельєр Оксана Дорошенко. А особливої колоритності мюзиклу, без перебільшення, надало талановите аранжування закарпатських пісень відомим композитором Віктором Чаусом.

” Вірші до пісень написала завліт хустського театру Олеся Чепелюк. Постановка такої драми має не тільки театральний вимір, але й культурне значення для всього Закарпаття”, – зауважив автор п’єси Олександр Гаврош.

Думками про свій новий режисерський доробок поділився і В`ячеслав Давидюк.

“Дуже цікавий і водночас відповідальний досвід – поєднувати роль головного героя і режисера-постановника. Хоча були деякі побоювання, та, сподіваюсь, із завданням впорався.

“Легенда про Пинтю” – це особлива вистава, яка вчить молоде покоління  патріотизму, любові до рідного краю та його історії. Вдвічі приємніше ставити вистави на місцеву тематику, адже таким чином ми спонукаємо людей дізнаватися про своїх героїв, хай дещо романтизованих, проте таких, які несуть позитив, завзяття та віру у краще майбутнє. Думаю, кожен з глядачів щось почерпне з вистави для себе”.

Тож чергова прем’єра засвідчила, що театр живе й розвивається, адже вся творча команда справжніх ентузіастів вкладає в нього всі сили й душу, щоб й надалі приємно дивувати глядачів.

Наступний показ вистави-мюзиклу про безстрашного опришка “Легенда про Пинтю” відбудеться 16 лютого.

Богдана КЛЕКНЕР, фото Вікторії Локотош

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах