98459
14:08 7.022020

Життя після об’єднання: успіхи, плани та труднощі Полянської ОТГ

Життя 12439

Полянська ОТГ – одна із перших об’єднаних територіальних громад Закарпаття. Перші вибори тут відбулися ще у 2016-у році. До цієї ОТГ входять 9 сіл Свалявського району.

Основне джерело надходжень до бюджету – туризм. І це не дивно, адже Свалявщина має усе для розвитку цієї галузі: цілющі мінеральні джерела, мальовничу природу, чисте гірське повітря. 

Нині громада розвивається досить динамічно і є однією з найбільш успішних в області. Голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький є також очільником Закарпатського регіонального відділення Асоціації об’єднаних територіальних громад України, тож обізнаний у питаннях, що стосуються децентралізації. Тож під час візиту журналістів на Свалявщину була нагода поспілкуватися із головою Полянської ОТГ не тільки про життя, проекти та плани громади, але й загалом про ситуацію з об’єднанням в Україні та на Закарпатті зокрема.

Дали повноваження – дайте фінансування

– Реформа децентралізації в Україні відбувається з 2015 року. Утім до сих пір чітких правил гри так і не визначено. З одного боку урядовці заявляють про те, що передають всі повноваження на місця, а з іншого боку – повноваження передають, а фінансування – ні. Це звичайно викликає багато супротиву і виникає дуже багато питань, – розповідає Іван Дрогобецький. – Адже у нас відбувається реформа, на яку до сих пір не визначили ні джерела фінансування, ні функції органів місцевого самоврядування. Особливо це стосується соціальної сфери. До прикладу, в нашій громаді 523 інваліди на які держава ще не виділила жодної копійки. Для нормального функціонування громади має бути проведений чесний перерозподіл державного ресурсу. Адже, якщо ви дали повноваження, то дайте і фінансування. 

Тож на думку голови ОТГ, основна проблема наразі полягає у недосконалості законодавства – адже повноваження ОТГ на себе перебирає, а частина коштів однаково йде на Київ.

Нагадаємо, що адміністративну реформу в Україні мають завершити у 2020 році. Принаймні, так було анонсовано на початку її запуску у 2014-му. В нашому регіоні процес децентралізації до 2019 року проходив досить кволо – саме на Закарпатті була створена найменша кількість ОТГ. Після зміни голови ОДА Геннадія Москаля, якого називали головним противником реформи в краї, процес пожвавився. В кінці грудня 2019 року уряд затвердив перспективний план Закарпаття. 

Голова Полянської ОТГ вважає, що кількість громад на Закарпатті зміниться – із 60-ти їх стане менше.  Утім основне – це економічна складова. 

– Потрібен ресурс і фахові кадри. Тож я майже переконаний, що реформа у 2020 році не закінчиться, навіть після проведення восени місцевих виборів. Планується, що до квітня 2020 року в Україні вже буде затверджений адміністративно-територіальний устрій базового рівня, до червня – субрегіонального рівня. У третьому кварталі очікується прийнятті нової редакції Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та необхідних змін до Податкового та Бюджетного кодексів. А це величезна робота, – наголосив Іван Дрогобецький.

Життя громади

Попри всі проблеми Полянська ОТГ розвивається, особливо туристична галузь. Одночасно Поляна може прийняти туристів на 10 тисяч ліжко-місць, і це при населенні 3,5 тисячі. На території громади 39 санаторно-курортних закладів. Тут гостям пропонують відпочинок на будь-який смак. Та найперше послуги діагностики, оздоровлення й лікування. Тому не дивно, що Полянська ОТГ – посідає першість в області за туристичним збором. Він сягає 2 млн. 400 тис. грн і повністю залишається громаді. Загальний бюджет ОТГ – 76 млн грн.

Завдяки туристичній привабливості планують втілити в життя такий гучний проект, як екопоселення на полонині Вижень. Його центром стане біологічна лабораторія. Біля неї розташується фабрика, яка із натуральних рослин робитиме біологічні добавки до їжі. Тут з’являться готелі, теплиці, і до них будуть застосовувати новітні технології. Утім коли це усе вдасться втілити в життя – невідомо.

– Днями до нас мають приїхати представники з академії наук Вінницького технічного університету. Під час цієї зустрічі ми хочемо створити міжнародний кластер, до якого увійдуть три університети, Полянська сільська рада та одна громада із словацької сторони. Тут говоримо вже про створення цеху із створення біодобавок, – розповідає голова Полянської ОТГ. – Звичайно, щоби дійти до логічного завершення треба ще проробити велику роботу. Сподіваюся, що в цьому році ми зробимо перші кроки, що стосується виробництва. Утім – це такий проект, що 90% з нього складають наукові висновки. Поки строків реалізації немає, адже все залежить від фінансування. У планах починати із маленького цеху біологічних добавок, аби показати, що ми не просто говоримо, а можемо щось робити. Вже є кілька інвесторів, які зацікавлені у цьому проекті, але поки вони не спішать фінансувати проект.

Зайшла мова під час прес-конференції і про медичну реформу. Як розповів голова Полянської ОТГ Свалявська районна лікарня не стала опорною. Усе це через бездіяльність керівництва району.

– Я веду боротьбу з лікарнею вже протягом довгого часу. Ми переводимо кошти, а наших людей не обслуговують належним чином. Можна говорити взагалі про нульове медзабезпечення. Тож не дивно, що Національна служба здоров’я України не уклала договір із Свалявською районною лікарнею. Найближча опорна лікарня до нас у Мукачеві, куди і будуть їздити лікуватися наші мешканці, – наголосив Іван Дрогобецький. 

Враховуючи те, що Свалява – курорте містечко, з безліччю туристів, то відсутність лікарні звісно вдарить по іміджу ОТГ.

Серед амбітних проектів, які планує втілити Поляна – будівництво сміттєсортувального заводу китайським інвестором, зведення будинку для одиноких та малозабезпечених осіб на 20 ліжко-місць, а також будівництво-реконструкція школи у селі Уклин.

Із проектів, які вже вдалося реалізувати – Центр надання адміністративних послуг, який мають відкрити вже незабаром. Будівля розташується в самому центрі села Поляна, поряд із сільською радою. Тож вже у скорому часі мешканці громади зможуть отримувати швидкі та якісні адміністративні послуги.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах