98406
18:20 6.022020

Смачно, колоритно та з перчинкою: на Закарпатті стартує «Тиждень угорської кухні». ВІДЕО

Життя 9450

Закарпаття – багатонаціональний край, де віртуозно переплітаються кулінарні традиції багатьох етносів, що робить нашу кухню дійсно особливою. Беззаперечно, що левову частку займає саме автентична угорська кухня, яка славиться пікантністю та ситністю.

Вже традиційно перед Великим постом на Закарпатті стартує «Тиждень угорських страв». Цього року він проводитиметься вже у восьме. Саме в цей час ресторани та винарні Закарпаття частують своїх гостей смачно та за зниженими цінами.

Детальніше про одне із найулюбленіших зимових гастрономічних заходів закарпатців розповіли під час прес-конференції у селі Сюрте. Саме там на базі одного із ресторану, який бере участь в «Тижні угорських страв», можна було почастувати традиційну угорську кухню, а також побачити дійсно унікальне видання – «Гастрономічний путівник Закарпаття».

У заході взяли участь: Іштван Грежа, уповноважений міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької та Закарпатської областей; Андрій Мештер, голова Закарпатської Угорської Туристичної Ради; Йосип Торпоі, почесний голова Закарпатської Угорської Туристичної Ради; Федір Шандор, професор, голова регіональної туристичної організації Закарпаття; Ласло Пасторніцький, власник закладу «Italia Snack & Pizza» – учасника Тижня угорських страв.

Завітали на захід також поважні гості: Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району та депутат Ужгородської районної ради, Генеральний консул Угорщини в місті Ужгороді Йожеф Бугайла, керівник консульства Угорщини у місті Берегові Матяш Сіладі.

– Закарпатська Угорська Туристична Рада була заснована у 2014 році. Наша мета – надавати допомогу тим підприємцям Закарпаття, які займаються туризмом. З часу нашого заснування нам вдалося реалізувати багато програм. Нині ми представимо вам дві – це «Тиждень угорської кухні» та видання, яке ми тільки отримали з друку «Гастрономічний путівник Закарпаття», – розповідає Андрій Мештер, голова Закарпатської Угорської Туристичної Ради. – Ми вважаємо важливим те, щоб туристи, які приїжджають до нас із-за кордону дізналися про угорську кухню. В перші роки заснування цього дійства, було важко переконати власників численних ресторанів та винарень, аби вони взяли участь в «Тижні угорської кухні». Але, на щастя, з кожним роком бажаючих стає все більше. Тепер у ньому беруть участь понад двадцять різноманітних закладів в Ужгородському, Мукачівському, Берегівському, Виноградівському та Рахівському районах.

Ще один проект – це видання гастрономічного путівника українською мовою. Саме там розміщені усі заклади сфери послуг туризму, які пропонують страви закарпатської кухні, в тому числі й угорської. Також там є присутня інформація про винарні та сироварні.

У свою чергу Іштван Грежа, уповноважений міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області зазначив, що саме за підтримки Угорщини це видання змогло побачити світ двома мовами: українською та угорською.

– Звичайно – це не є дзеркальне видання, яке ми видали у 2018 році. Утім спокійно можемо казати, що ця книга є слов’янською версією нашого гастрономічного путівника, – наголосив Іштван Грежа. – Саме цей «Гастрономічний путівник Закарпаття» точно передає, що особлива цінність Закарпаття у його колоритності. Адже окрім угорської кухні я побачив тут й інші українські страви. Тож чекаємо українські відгуки про цю книгу. Нашою метою було популяризувати Закарпаття не тільки за кордоном, але й на території України. Усе це ми робимо у рамках допомоги між Закарпаттям та Угорщиною. Хочу також зазначити, що ми би дуже хотіли, щоб на Закарпатті знову виробляли якісне вино.

Путівник вийшов за межі етнічної зони угорців і піднявся у всі регіони Закарпаття, стверджує Федір Шандор.

– Дуже приємно бачити, що за вісім років «Тижня угорських страв» з’явилися представництва в Мукачеві, Ужгороді тощо. Так само ми готуємо вісім країн, які увійдуть у винний шлях – «Карпатське вино». Звісно ми не можемо конкурувати із Італією та Францією, але усе потрохи, – наголосив пан Шандор.

Ласло Пасторніцький, власник закладу «Italia Snack & Pizza» – учасника Тижня угорських страв розповів, що сама ідея заходу дуже цікава, адже разом з колегами вони можуть розвиватися.

– 20 лютого буде скидка в меню на 50%, а наступні три дні можна буде поїсти у цих закладах зі скидкою 25%, – наголосив Ласло Пасторніцький. – Це будуть угорські страви. Для нас велика радість, що з року рік велика кількість закладів приєднується до нас. Це означає, що в угорської кухні велике майбутнє.

Тож на завершення заходу гості прес-конференції мали нагоду спробувати смачні страви угорської кухні та насолодитися чудовим виступом гурту «Орхідея».

 Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах