98317
14:07 4.022020

В армію після школи: в Україні повернули призов із 18-ти років

Життя 12617

Днями президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення наступних призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу 2020 року. При цьому призовний вік у документі зазначено в діапазоні від 18 до 27 років.

– Призвати на строкову військову службу придатних за станом здоров’я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку й не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу, – ідеться в указі.

Документом визначені строки для проведення чергових призовів українців на строкову військову службу: у квітні – червні та жовтні – грудні 2020 року. Цей указ набуває чинності з дня його опублікування, крім окремих пунктів.

18- та 19-річних до війська братимуть лише добровільно

У свою чергу, міністр оборони України Андрій Загороднюк уточнив, що на строкову службу не будуть призивати 18- та 19-річних юнаків, за винятком тих випадків, коли вони добровільно захочуть вступити до Збройних сил України. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Загороднюк зауважив, що вік призову з 18 років чітко прописаний у законі й ніколи не змінювався. Тож указ президента виданий відповідно до вимог чинного законодавства України.

– Водночас ми отримуємо чимало звернень і побажань щодо можливості проходити строкову службу саме з 18 років. Аргументація – раціональне планування молодою людиною своїх подальших кроків щодо навчання, працевлаштування та особистого життя, – розповів міністр.

Він запевнив, що під час призову 2020 року повістки отримають, як і раніше, хлопці від 20 років. А ті, кому виповнилося 18 та 19 років, – за їхнім власним бажанням. Загороднюк також нагадав, що військовослужбовці строкової військової служби не залучаються для виконання завдань у районі проведення операції Об’єднаних сил.

Нагадаємо, у 2015 році президент України Петро Порошенко заявив, що призов громадян до лав Збройних сил буде збережено, а вік призовників підвищать із 18 до 20 років, при цьому вони гарантовано не потраплятимуть до зони проведення антитерористичної операції на сході України.

Згодом Порошенко щорічно, до 2019 року включно, підписував укази про призов на строкову військову службу осіб чоловічої статі, яким до дня відправки у військові частини виповнилося 20 років, але вони не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову.

Кого призвуть до армії 2020-го і на який термін

За словами заступника військового комісара Закарпатського обласного військового комісаріату Юрія Величканича, призову підлягатимуть громадяни віком 18–27 років, які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Хлопці без вищої освіти служитимуть 18 місяців, а ті, хто має ступінь спеціаліста або магістра, – 12.

– Згідно із чинним законодавством, громадяни, які отримали повістку, зобов’язані прибути до призовної дільниці у вказаний термін. При цьому в законі також зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголосять про початок призовної кампанії, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військкомат, – наголосив Юрій Величканич. – Поважними причинами неявки можуть бути тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими й можуть бути прирівняні до ухилення від служби в армії. Повне звільнення від загальної військової повинності мають молоді люди з явними важкими патологіями.

Хто має право на відстрочку або звільнення від служби в армії

Законодавством України передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку. Це, зокрема, чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину, студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій, призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї, педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти…

Повний перелік підстав відстрочки від призову на строкову військову службу зазначений у статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Водночас, за словами Юрія Величканича, повне звільнення від служби в армії можуть отримати громадяни, які визнані непридатними за станом здоров’я, які досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу), які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах, виконали обов’язки служби у військовому резерві впродовж строків 1 і 2 контрактів, яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу, засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, зокрема зі звільненням від відбування покарання, та призовники, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби чи зборів військовозобов’язаних.

Яку відповідальність нестимуть «ухилянти»

– За порушення законодавства про військову службу в Україні є два види відповідальності – адміністративна й кримінальна, – наголошує заступник військового комісара. – Адміністративне покарання передбачене за неявку у військкомат: перше порушення тягне за собою штраф від 85 до 119 гривень, повторне – від 170 до 255 гривень.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах