98219
14:57 1.022020

На цьогорічній «Ужгородській палачінті» приготують 30 тисяч млинців

Життя 7097

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів фестивалю “Ужгородська Палачінта 2020”. Йшлося також про початок фестивального року в Ужгороді.

“Ужгородська Палачінта 2020” – перший великий фестиваль цього року в Ужгороді. А 2020-ий рік оголошено етногастрономічним роком на Закарпатті. Про це розповів Федір Шандор, президент Закарпатської туристичної організації. «Палачінти будуть суперовими, бо в області є виробництво леквару (Виноградівський район), який єдиний має європейську сертифікацію, – каже Федір Шандор. – «Ужгородська палачінта- найсмачніший та найкращий фестиваль сезону за найкращою продукцією місцевих виробників». За словами Федора Шандора, сам туристичний 2020-ий рік виглядає провальним: зимовий сезон постраждав віл відсутності снігу, весна і літо недорахується туристів через безвіз. «Але ми намагаємося зберегти якісні туристичні продукти, каже Федір Шандор. – Цього року вже стартували кілька подій, зокрема у скансені в Ужгороді із залученням етновиробників. Тут 20 квітня буде організоване свято на Великдень, на початку березня проводимо Бульк-фест, 16 квітня акцію «Писанка Енді Воргола». Буде також Школа винного туризму, велорайди. А також традиційні фести: Регата, Другетфест, фестивалі пряників, Миколайчиків та багато інших».

Сергій Денисенко, співорганізатор фестивалю “Ужгородська Палачінта” нагадав, що фестиваль «Ужгородська палачінта» проводиться вже 11 раз. «Щороку ми намагаємося придумати щось нове. Є певні традиції, але все одно ужгородці запитують, чим порадуємо їх цього разу, – коментує Сергій Денисенко. – По-перше, фестиваль змінив місце проведення. Цього року це локація біля ТЦ «Дастор». Триватиме фест з 14 по 16 лютого. Буде багато різних подій, які «крутяться» навколо млинців. У нас не буде жодного намету, де не пектимуться млинці. Це головна вимога до всіх кулінарних учасників. Якщо навіть передбачено інші страви, палачінти мають бути і це принципово».

За словами Сергія Денисенка, на фесті планують насмажити і з’їсти 30 тисяч млинців.

Заплановано конкурс на найкращу палачінту з призом «золота палачінтовка». Братимуть участь не тільки закарпатські кулінари, але й представники Києва, Івано-Франківська та Львова. Кожного дня на фестивалі запланована насичена програма, зокрема, 14 лютого чимало акцій присвячено коханню. Другий день фесту– суто палачінтовий з концертною програмою, хедлайнер – гурт «Марина і компанія». На третій день – проведення спортивних змагань «Залізна палачінта». Звершить свято фаєр-шоу та спалення Мари.

Спортивні змагання на «Ужгородській палачінті» проводять вже втретє. Про це розповіла Анна Качанова, директорка мережі фітнес-клубів “Вайпер джим”. «Закликаємо приєднатися до змагань! Дорослі таким чином покажуть гарний приклад своїм дітям. Реєстрація на «Залізну палачінту» розпочнеться 16 лютого, об 11 реєстрація. Початок змагань о 12.00, – каже Анна Качанова. – За учасниками слідкуватимуть два сертифіковані тренери, майстри спорту з пауерліфтингу, тому все абсолютно безпечно. Запрошуються чоловіки 2-ох категорій: вагою до 90 кг і від 90 кг. тренери будуть слідкувати. Приз –залізний млинець вагою 2,5 кг».

«Ужгородська палачінта» – це ще й найдобріший фестиваль. Оскільки обов’язково має бути благодійна складова. Про це розповіла Галина Ярцева, представниця Руху підтримки закарпатських військових, якийі кілька років облаштовує власний намет із смачними млинцями і збирає кошти на потреби українських бійців. «Ми підняли статистику минулого року. За 3 дні заробили понад 40 тис. грн, це рекордна сума, – каже Галя Ярцева. – Дякуємо також підприємцям, які віддають частину заробітку за ці дні! В один з років ми також отримали головний приз «золоту палачінтовку. Це для нас брендова річ. Люди дуже реагують, це ознака якості наших млинців».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах