98122
17:53 30.012020

За угорського фінансування жителі Великоберезнянщини отримали реконструйований садочок. Фото. Відео

Життя 5120

30 січня в житті громади села Кострино Великоберезнянського району відбулася непересічна подія – відтепер населений пункт має капітально відремонтований дошкільний навчальний заклад.

Така реконструкція стала можливою завдяки фінансуванню угорської Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну, яка активно впроваджується й на території Закарпаття. Нею охоплено вже десятки садочків, як повністю угорськомовних, так і змішаних.

Для урочистої передачі будівлі до Кострина прибули гості з Угорщини, представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій краю. Зазначимо, що навчальний заклад розпочав свою діяльність ще у 1962 році. Наразі тут функціонують дві змішані групи, в яких виховують понад 40 дітей.

Завдяки Програмі розвитку дитячих садочків Карпатського басейну вдалося провести внутрішні та зовнішні оздоблювальні роботи, повністю замінити дах, віконні та дверні конструкції. Разом з тим, замінили систему водопостачання та водовідведення, побудували новий ігровий майданчик.

У вітальному слові Янош Арпад Потапі, держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику зауважив, що реалізація та створення таких проєктів є вкрай важливими, адже наша спільна мета – збудувати краще майбутнє для підростаючого покоління.

«Ми завжди готові простягнути руку підтримки, і не тільки представникам угорської громади. В садочку Кострина дітки з українських родин матимуть можливість познайомитися з угорською мовою та культурою. Це гарний крок для зближення наших народів, скріплення дружби та взаєморозуміння», – додав високопосадовець.

Ілдика Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, розповіла, що жителі населеного пункту висловили бажання вивчати угорську мову, тож щотижня у садочок приїжджатиме кваліфікований вчитель та проводитиме заняття з дітками. Крім того, вони зможуть продовжити навчання і перейшовши до початкових класів, в якості факультативів.

Ігор Шніцер, голова Великоберезнянської районної адміністрації висловив вдячність уряду Угорщини та всім причетним до реалізації проєкту на території краю: «Це почесна місія – допомагати в покращенні соціально-побутових умов та навчання підростаючого покоління. І це прекрасно, що дітки мають можливість вивчати ще одну європейську мову. Сподіваюсь це не останній наш проєкт, а плідна співпраця продовжиться й надалі».

Окрему подяку висловили й депутатці Василині Дуб, яка звернулася з проханням виділити кошти на проведення ремонтних робіт у садочку та контролювала кожен з етапів.

Після урочистого відкриття таблички, розміщеної на стіні садочку, гості оглянули приміщення зсередини та підписали необхідні документи. Зауважимо, що крім оновлення садочку дітки отримали в дарунок від гостей чимало нових іграшок та мультимедійне зібрання угорських народних казок, разом з ноутбуком, проектором та принтером.

Вихованці садочку теж не забарилися із подарунками – підготували присутнім чудову музично-танцювальну програму, чим викликали усмішки та захват в усіх дорослих.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах