98036
20:23 29.012020

Закарпаття – одне із лідерів впровадження медичної реформи

Життя 4405

У 2020 році МОЗ України продовжує впровадження змін у системі охорони здоров’я. На черзі – другий етап медичної реформи.

З цієї нагоди на Закарпаття завітали директор Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Мар’яна Возниця та директор департаменту комунікацій Національної служби здоров’я України Тетяна Бойко. Під час свого візиту зустрілися і з журналістами, аби детальніше обговорити підготовку Закарпатської області до другої хвилі трансформації системи охорони здоров’я та впровадження програми медичних гарантій.

– Закарпаття – одне із лідерів реформи. На сьогодні загальна готовність спеціалізованих медзакладів Закарпаття до контрактування з НСЗУ (за показниками автономізація, комп’ютеризація та підключення до ЕСОЗ) – 72%. Автономізовано майже 99 % закладів вторинки. З них комп’ютеризовано – понад 56 %. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я – понад 95 %, підключено до МІС понад 95% спеціалізованих медичних закладів. Кваліфікований цифровий підпис отримали близько 54 % медичних працівників, які будуть залучені до виконання договору з НСЗУ, – інформувала директорка Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Тетяна Бойко.

Трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Державної субвенції на фінансування «ліжко-місць» закладів спеціалізованої медичної допомоги з 2-го кварталу 2020 року не передбачено. Фінансування відтепер здійснюватиметься за пацієнта. Саме пацієнт з його потребами та інтересами стає в центрі системи охорони здоров’я. Щоб безоплатно скористатися переліком медичних послуг Програми медичних гарантій, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків – укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, навіть якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

– Ті лікарні та лікарі, які надаватимуть якісні медичні послуги будуть вигравати та будуть добре профінансовані НСЗУ, – наголосила Тетяна Бойко.

За словами в.о. голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олексія Гетманенка, закон про місцеве самоврядування передбачає, що саме влада на місцях відповідає за медичне обслуговування. Тож робиться усе можливе, аби медицина стала якіснішою та доступнішою для наших мешканців.

– Зараз активно готуємо спеціалізовані медичні заклади до входу в реформу – до контрактування з НСЗУ. Працюємо над тим, щоби створити спроможну мережу лікарень. Наразі в області ведеться будівництво 36-ти медичних амбулаторій в сільській місцевості. Також закуплено близько 180 автівок для сільських амбулаторій. Намагаємося, аби під’їзні шляхи до цих амбулаторій були в належному стані, – наголосив Гетманенко.

Загалом за словами спікерів, вони й надалі будуть детально пояснювати нові правила фінансування медичних закладів та принцип «гроші йдуть за пацієнтом», роль НСЗУ та правила співробітництва, фінансовий план як новий інструмент управління коштами.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах