97834
10:38 27.012020

Як закарпатцям не залишитися без телебачення

Життя 14083

Уже 20 січня в користувачів супутникових антен зникне більшість українських телеканалів. А це означає, що понад 4 мільйони глядачів по всій Україні можуть залишитися без рейтингових телеканалів. Вони стануть доступними лише за певну платню.

Як пояснюють у Нацраді України з питань телебачення і радіомовлення, наша країна намагається впорядкувати ринок платного телебачення. Річ у тому, що вітчизняні телеканали купують за кордоном фільми й серіали, права на спортивні трансляції, формати шоу. За все це платять гроші.

Правовласники вимагають, щоб частина продукту була доступна глядачам виключно на платній основі, чого українська сторона гарантувати не може. Адже на ринку працюють оператори супутникового ТБ, які віддають за безцінь пакети по сто і навіть по тисячі каналів, куди потрапляють і мовники медіа-груп.

Українець, звичайно ж, замислюється: навіщо мені роками платити за кабельне ТБ, якщо я можу один раз поставити тарілку і дивитися все це безкоштовно? У підсумку прибутки отримують нелегальні оператори, а медіа-групам не вистачає коштів для відрахування правовласникам і створення або закупівлі нового якісного контенту.

Хто кодуватиме сигнал?

Під відключення супутникового телебачення 2020 підпадають 23 телеканали. Усі найбільші українські медіа-групи:

  1. 1+1 Media («1+1», «2+2», ТЕТ, УНІАН, «ПлюсПлюс», «Бігуді»).
  2. «Медіа Група Україна» («Україна», НЛО TV, «Індіго»).
  3. StarLightMedia (СТБ, «Новий канал», ICTV, М1, М2, «ОЦЕ ТБ»).
  4. Inter Media Group («Інтер», НТН, К1, К2, «Мега»,«Піксель», Zoom, «Enter-фільм»).

Після 20 січня 2020 року українці зможуть надалі вільно переглядати суспільних мовників (UA:Перший, UA:Культура, РАДА, UATV), регіональні та нішеві канали. Усього після відключення їх залишиться близько 40.

Чому саме зараз і чи можна закодувати супутник?

Річ у тому, що кодується не супутник, а сигнал, який він посилає на приймальні станції на Землі.

Старше покоління пам’ятає антени: їх частенько потрібно було обертати руками або ходити з ними по кімнаті в пошуках місця кращого прийому сигналу. Подібні антени є і зараз – у такому випадку у вас аналогове ефірне телебачення. І скоро його в Україні не стане. Тому потрібно перейти на інший тип, наприклад, супутникове телебачення.

Власники тюнерів Т2 й надалі безкоштовно дивитимуться телепередачі. Принаймні так обіцяють. Важливо зазначити, що сучасні телевізори мають вбудовані тюнери для прийому ефірного сигналу, а кабелів та антен у них немає.

Українські медіа-групи кодують канали, щоб їх могли дивитися тільки ті, хто встановив тарілки легально і так само легально платить за послуги оператору.

Що робити після відключення. Альтернативи та ціна питання?

Після того як відбудеться кодування телеканалів 2020, можна обрати один із 4 варіантів:

  1. Підписати договір з оператором платного «супутника»;
  2. Приєднатися до кабельного провайдера;
  3. Перейти на прийом ефірної «цифри» (Т2) ;
  4. Підключити інтернет-телебачення.

Найпростішим видається варіант із переходом на перегляд платного «супутника». Але тут є три суттєві недоліки: необхідність купівлі нового тюнера з маркуванням УТБ, внесення абонплати за кожен місяць користування та залежність сигналу від погодних умов.

Поки що середня вартість тюнера становить близько тисячі гривень. Але цілком можливо, що ціна зростатиме разом із попитом.

Тюнер можна орендувати. В інтернеті є інформація, що приставка, наприклад, від XtraTV, обійдеться в 29 гривень на місяць. Інші оператори пропонують свої умови. Приставку потрібно активувати, а потім ще й постійно сплачувати абонентську плату.

Можна також повністю відмовитися від супутникового телебачення й перейти на кабельне чи ефірне цифрове мовлення. Але тут усе теж не так просто. Аби мати вдома кабельне телебачення, треба протягувати кабель до квартири, підписувати контракт із оператором телемережі й щомісяця сплачувати абонплату. Що ж стосується цифрового телебачення, то, окрім покупки та встановлення необхідного обладнання, на глядача очікує обмежена кількість каналів – лише 32. Утім на Закарпатті воно працює взагалі погано. Замість 32 анонсованих безкоштовних телеканалів є лише 16, у деяких – 8, а в інших взагалі немає.

Тому дедалі більше українців обирають інтернет-телебачення. Ось тут дійсно широкий вибір операторів.

Серед існуючих провайдерів одним із найбільших вважається Divan.TV. Він пропонує рейтингові телеканали, світові кінохіти та преміальні серіали HBO у відмінній якості. Користувачі можуть також спробувати інтерактивні функції. Наприклад, зупинити ефір телеканалу, щоб продовжити перегляд пізніше. Крім того, є можливість перемотки трансляції та перегляду програми спочатку.

Усе це доступно без жодних кабелів і контрактів на Smart TV, мобільних пристроях, комп’ютерах та ТБ-приставках. Що стосується ціни, то тут є кілька пакетів: «стартовий», «оптимальний», «престижний», «vip». Їхня вартість починається з 68 грн на місяць і закінчується 255 грн.

До уваги можна взяти також тариф «Все разом» від Київстар, який пропонує домашній Інтернет + мобільний зв’язок + ТБ. Тут також є різні пакети (базовий, вигідний та ігровий). Ціна розпочинається від 150 грн і закінчується 300 грн.

Пропонує послугу «Домашній Інтернет + Домашнє IP Телебачення» й Укртелеком. Ціна питання – від 50 грн.

Крім того, жителі Ужгорода можуть поцікавитися в місцевих операторів телекомунікацій. Одним із найбільших є «Крам», який пропонує різні послуги й тарифи.

Тож альтернатив безліч. Усе залежить від ваших потреб, уподобань та фінансових можливостей.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах