97710
12:38 23.012020

У честь відзначення Днів угорської культури в Ужгороді зіграли виставу. ФОТО

Життя 5968

Учора, 22 січня, у концертному залі Закарпатського обласного музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв святкували традиційні Дні угорської культури. З цієї нагоди з року в рік члени угорської громади краю організовують заходи, спрямовані на вшанування своїх традицій та звичаїв.

22 січня 1823 року видатний поет Ференц Кельчеї завершив написання угорського гімну і саме цього дня прийнято відзначати День угорської культури. Додамо, що вперше угорський гімн привселюдно заспівали у 1848 році, але протягом багатьох років він не був гімном офіційно. Як не дивно, ця пісня, яка є одночасно молитвою, стала такою собі народною мелодією, яка тільки через 140 років, у 1989-му, стала державним гімном Угорщини.

Тож на відзначенні Днів угорської культури в Ужгороді присутнім представили до перегляду сучасну виставу під назвою «Шалений бригадир», прем’єра якої відбулася наприкінці 2019-го у Берегівському угорському драматичному театрі. Головним героєм спектаклю став видатний «бригадир» куруців, «вождь угорських селян», борець за правду, свободу та справедливість – Томаш Есе.

Перед початком концертної програми до гостей звернувся Аттіла Тілкі, депутат угорського парламенту. Він зауважив, що у день відзначення такого свята усі члени угорської громади, в якій країні вони б не жили мають можливість ще раз торкнутися частинки історії своїх предків, поринути у світ культурних здобутків та почерпнути знання і сили для підростаючого  покоління: «Ми маємо чим пишатися, адже наша нація зробила чималий внесок до створення європейської та й світової культурної спадщини. Відомий Ференц Кельчеї, прожив усього 48 років, однак залишив після себе основу угорської ідентичності – наш гімн, національну молитву нашого народу. Цим варто пишатися!».

З теплими словами до присутніх звернувся і Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради поділившись історією започаткування Днів угорської культури у 1989 році.

«Культура – найбільший скарб угорської нації, основа національної гордості. Слова гімну об’єднують нас, це свого роду молитва, яка конче необхідна у скрутний час. Сьогоднішнє святкування чудова нагода для глибшого пізнання та розуміння тисячолітньої угорської культури, її основних цінностей та постулатів. А існування культури неможливе без мови, яка є основою комунікації, передачі інформації та спілкування. Саме тому, викладання угорською мовою в школах та садочках є вкрай важливим. Ми й надалі боротимемося за повернення відібраних у нас прав щодо освіти на рідній мові та користування нею у всіх сферах суспільного життя».

Вистава «Шалений бригадир» була задумана та втілена в цікавому жанрі сучасної сцени – емоції та чуттєві, можливо навіть провокаційні, монологи в поєднанні з танцювальними номерами. Останні виконали танцівники Закарпатського ансамблю народного танцю.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Фото з офіційної сторінки Аттіли Тілкі у мережі Фейсбук

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах