97488
09:32 19.012020

Чи запрацює в Україні повноцінна система трансплантації органів

Життя 6888

Президент України Володимир Зеленський нещодавно підписав Закон №418-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Офіційний сайт президента повідомляє: «Закон має на меті забезпечення побудови дієздатної та ефективної системи трансплантації в Україні й погодження національного законодавства з міжнародними актами у цій сфері. Документ також визначає, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), але не пізніше 1 січня 2021 року, положення цього закону щодо використання вказаної системи для організація надання медичної допомоги із використанням трансплантації не застосовуються. Натомість організація трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях».

Таким чином, фактично розпочато реформування системи пересадки органів: очікується запуск електронної бази даних донорів та реципієнтів, а Кабінет Міністрів уже назвав тарифи на трансплантацію, зокрема: алотрансплантація (пересадка від іншої людини) нирки – 323 тис. грн; АВО-несумісна алотрансплантація (пересадка від людини з іншою групою крові) нирки – 721 тис. грн; трансплантація серця або комплексу «серце-легені» – 535 тис. грн; пересадка печінки або її частини – 855 тис. грн; донорська нефректомія нирки (вилучення для пересадки) – 33 тис. грн; донорська резекція печінки (вилучення печінки або частини) – 116 тис. грн; донорський етап (вилучення органів у донора-трупа) – 74 тис. грн; тканинне типування донора і реципієнта – кожне по 18 тис. грн; пересадка гемопоетичних стовбурових клітин від іншої людини – 1,36 млн грн; пересадка гемопоетичних стовбурових клітин самому собі – 1,3 млн грн.

Голова ГО «Всеукраїнська платформа донорства IDonor» Ірина Заславець зазначила, що гроші на пересадку вже передані до клінік авансом. Коли вони їх витратять, то за наступні трансплантації отримуватимуть кошти згідно з тарифом. «Це гроші, які вже одержали клініки. Гроші з пілотного проєкту їм надали авансом – у 10 установ із 12. На 2020 рік у такий же спосіб виділили гроші, і коли клініки їх використають, то зможуть отримувати виплати за кожну трансплантацію. Ми зараз говоримо про те, що пацієнтам не потрібно буде нічого платити», – розповіла Заславець.

Повноцінний запуск реформованої системи трансплантації відбудеться з 1 січня 2021 року, коли буде здійснений запуск Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. У тестовому режимі вона почне діяти вже з весни 2020 року, але обов’язковим її використання стане тільки з 2021-го. «Із квітня запускається повномасштабне тестування. Якщо влітку стане зрозуміло, що все – система працює, то лікарі одразу зможуть нею користуватися», – розповіла експертка.

Із запуском системи вже був неприємний випадок, коли в законодавстві прописали, що її використання при трансплантації обов’язкове, але сама ЄДІСТ іще не працювала. Це зробило пересадку органів на деякий час незаконною. Тому для уникнення такої ж ситуації знову обов’язкове використання ЄДІСТ введуть лише з січня 2021 року. До моменту повноцінного старту системи трансплантація буде здійснюватися за тими ж даними, які є на паперових носіях.

ЄДІСТ значно спростить і поліпшить роботу з пересадки органів. Система міститиме інформацію про клітини й органи, доступні від донорів, і про те, що потрібно реципієнтам. Щоразу при внесенні нових даних до бази, автоматично підбиратимуться пари донор-реципієнт, виходячи з критеріїв та відомостей, що в ній містяться, – сумісність, ступінь екстреності трансплантації, відстань між клініками і так далі.

Якщо говорити більш детально, то в ЄДІСТ можна буде знайти таку інформацію: дозвіл або заборона людини (чи його представника) на посмертне донорство; перелік анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів; список живих донорів; список реципієнтів; список людей, яким уже що-небудь трансплантували; клініки та інші установи, де можуть здійснити трансплантацію; перелік трансплант-координаторів.

Як зазначає пані Ірина, підписаний закон корисний не тільки впровадженням ЄДІСТ, а й іншими важливими моментами для лікарів. Наприклад, опрацьовуються інструкції з діагностики смерті мозку. Їх хочуть зробити максимально зрозумілими. «Наказ щодо алгоритму констатації смерті мозку діє вже кілька років, але останнім часом були консультації з лікарями, як зробити так, щоб він був для них максимально чітким. Основне завдання – розробити такий алгоритм, щоб лікар розумів кожен крок і цей крок не викликав жодних сумнівів», – розповіла Заславець.

У законі прописана також можливість скликання консиліуму для визначення смерті мозку й виклику бригади з цією ж метою. Ще одним важливим моментом є визначення дій, які ведуть до кримінального переслідування. «Це важливо, тому що вся ініціатива, яка раніше відбувалася в трансплантації, каралася. Лікарі констатували смерть мозку, отримували згоду від рідних, а потім нейрохірург, у закладі якого був донор, ще кілька років ходив на допити», – розповіла експертка. Крім того, багато нюансів закону будуть регулюватися підзаконними актами, щоб у разі чого можна було простіше їх змінювати, виходячи з практики лікарів.

Отже, з початку 2020 року в Україні почнуть проводити операції з трансплантації органів, які раніше відбувалися за кордоном і потребували значних державних коштів. Трансплантацією займатимуться заклади, що відповідають критеріям і мають ліцензію на медичну практику за спеціальністю «Трансплантологія».

Орієнтовно з квітня 2020 року лікарі зможуть користуватися Єдиною державною інформаційною системою трансплантації органів і тканин у дослідному режимі, а самі операції з трансплантації до цього проводитимуться у звичайному режимі. Дата запуску системи для обов’язкового використання встановлюється з січня 2021 року.

Заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Коваль з цього приводу зазначив: «Наша мета – не одна чи п’ять операцій, а система, за якої їх можна буде робити сотнями, система, кожен крок якої буде прозорим, зрозумілим і не викликатиме сумнівів у людей. Адже наступного року в кожного українця з’явиться можливість висловити згоду на донорство та рятувати життя, і ми сподіваємося, що наше суспільство підтримає цей всесвітній підхід».

Ужгородець Юрій Беца – один із тих, кого згаданий закон торкається в першу чергу, – сказав: «Сподіваюся, що тепер процес трансплантації суттєво пришвидшиться. Особисто я стою у двох чергах на трансплантацію нирки: в інституті Шалімова (НІХТ ім. О.Шалімова НАМН України, – авт.) і ще за спеціальною державною програмою на трансплантацію в Білорусі. І хворих, які мають подібну ситуацію до моєї, на Закарпатті близько двох сотень.

Але в нас проблема не в самому законі, а в базі донорів. На жаль, в Україні люди ще досить скептично ставляться до цього питання, вважаючи це неправильним. Багато хто мотивує свою позицію релігійними, моральними чи іншими причинами. Хоча у всьому цивілізованому світі це абсолютно прийнятно – пожертвувати, аби врятувати комусь життя». Тим більше, що людина погоджується віддати свої органи посмертно.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини