96331
15:33 14.122019

Ужгород – казкова столиця пряників. ФОТО

Життя 6356

Аромати ванілі, імбиру, шоколаду та гвоздики манять ужгородців у Совине гніздо на щорічний фестиваль пряників. Протягом трьох днів, Ужгород перетворюється у справжню столицю пряників, яка зачаровує як дітей, так і дорослих.

Сюди приходять цілими сім’ями не тільки за різноманітними смаколиками, але й за атмосферою свята й добра.

Дітлахи просто в захваті від солодкого різдвяного містечка. Відвідувачів радували хатинки з пряників, яких цьогоріч понад сотня!

Оживляє новорічно-різдвяну інсталяцію іграшкова залізниця.

– Відомо, що з грудня стартує сезон пряників у цілому світі. Особливо в місті, де їх винайшли, – Нюрнбергу (Німеччина), – розповідає туризмознавець Федір Шандор. – А вже Україна, зокрема Закарпаття, приєдналася до цієї швабської традиції. Цьогоріч у фестивалі узяли участь безліч пряниководів. Усі з нашого краю. І це не тільки професійні кондитери, але й аматори.

Варто зазначити, що кожного року фестиваль має благодійну мету – допомогти хворим. Тож і цього разу можна було долучитися до доброї справи,  просто прийшовши на фестиваль, а також узявши участь у благодійному аукціоні. Вирученi кошти пiдуть на лiкування маленької Марійки, яка наразі перебуває в Італії на лікуванні.

У свою чергу, пряниководи припрошували скуштувати їхні вироби. Казали, що невтомно працюють над рецептурою, удосконалюючи її щороку. Утім справжній секрет смачних пряників – це натуральні складники. Тоді улюблені солодощі будуть просто танути в роті.

Взагалі традиція випікати пряники на Закарпатті давня. Перші історичні згадки та рецепти цих солодощів датуються в Ужгороді XIV ст. Тоді ж у місті організовували з цього приводу цілі ярмарки. І саме пряник був невід’ємним солодким атрибутом таких зібрань. Неодмінним вважалося придбати такий смачний подарунок для рідних та близьких. Тому й сьогодні Ужгороді дарує вам таку незвичайну можливість.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини