96269
16:01 13.122019

Відбулося засідання координаційної ради у справах дітей при Закарпатській ОДА

Життя 2006

У п’ятницю, 13 грудня, в Закарпатській облдержадміністрації відбулося чергове засідання координаційної ради у справах дітей при облдержадміністрації за участі заступника голови ОДА Ольги Травіної.

Учасники засідання розглянули питання дотримання чинного законодавства щодо праці та працевлаштування дітей на підприємствах, установах та організаціях, стан дотримання Закону України «Про освіту» в частині охоплення навчанням дітей та учнівської молоді, стан захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у сімейних формах виховання та, в порядку інформування, – затвердження плану роботи координаційної ради на 2020 рік.

Представник Закарпатської обласної служби зайнятості населення (О. Сівач) зазначила, що за 11 місяців 2019 року послугами служби зайнятості скористалися 9 осіб у віці до 18 років, з яких 2 набули статус безробітного, ще 7 – до набуття статусу безробітного.

Спеціалісти базових центрів зайнятості провели 1176 профорієнтаційних уроків, 30 виїзних акцій мобільного центру зайнятості, 6 ярмарок професій, 110 професіографічних екскурсій, 23 дні відкритих дверей центру зайнятості, якими охоплено 31,2 тис. осіб. У таких заходах взяли участь 223 школяра з числа дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків.

Представник Держпраці в Закарпатській області (В. Грицик) доповів, що за період з січня по листопад поточного року здійснено 110 інспекційних відвідувань з питань залучення неповнолітніх працівників до праці та дотримання законодавства про працю відносно цієї категорії. Застосування праці неповнолітніх виявлено у 10 суб’єктів господарювання, дев’ять із яких порушили законодавство, що регламентує права неповнолітніх у трудових відносинах. За наслідками інспектувань посадовим особам внесено приписи на усунення виявлених порушень, складено і скеровано на розгляд до суду адміністративні протоколи та винесено постанови про накладення фінансових санкцій за допуск неповнолітніх працівників до виконання робіт без оформлення трудових договорів на суму 375 570 грн.

Доповідаючи по другому питанню, представник департаменту освіти і науки (О. Греба) зауважила, що згідно статистичних даних, поданих відділами (управліннями) освіти, за станом на 1 вересня 2019 року в області нараховується 178 678 дітей віком від 6 до 18 років, з яких для здобуття повної загальної середньої освіти у закладах освіти навчаються 177 112 осіб, що становить 99,1%. В області з кінця серпня по 25 жовтня 2019 року проведено два етапи рейду «Урок» по виявленню дітей, які 2 вересня 2019 року не приступили до занять у загальноосвітніх навчальних закладах. Завдяки вжитим заходам із 170 дітей, що не приступили до навчання, 116 дітей повернуто на навчання. За станом на 29.10.2019 року ще 54 дитини залишилися поза навчанням.

Доповідаючи по третьому питанню, начальник служби у справах дітей (С. Якімеліна) зауважила, що станом на 01.10.2019 року на обліку служб у справах дітей перебуває 2128 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Під опікою та піклуванням перебувають 1445 дітей (67,9% від загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування). Звернула увагу присутніх на припинення опіки за невиконання опікуном опікунських обов’язків. На території області функціонують 46 дитячих будинків сімейного типу та 50 прийомних сімей. Загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться на вихованні у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, – 368.

Доповнили виступ заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації (Н. Омелянюк) та директор Закарпатського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Н. Романюк), які доповіли про стан соціальних виплат зазначеній категорії осіб та їх охоплення соціальними послугами.

За результатами розгляду зазначених питань, прийняті рішення щодо посилення роботи у напрямку працевлаштування дітей кризових категорій та їх профорієнтаційного супроводу, недопущення виконання неповнолітніми робіт, які за своїм характером чи умовами праці можуть завдавати шкоди здоров’ю, безпеці чи моральності дітей, та за умовами виконання якої не можуть бути зафіксовані ознаки найманої праці, вжиття заходів щодо залучення до навчання дітей шкільного віку. Присутні також погодилися щодо необхідності надання якісних соціальних послуг сім’ям, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування Крім того, звернули увагу на важливості надання методичної допомоги новоствореним ОТГ щодо забезпечення прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах