96256
12:34 13.122019

Про забудову, ремонти, реконструкції в історичній частині міста говорили в Ужгороді

Життя 2945

Про забудову, ремонти, реконструкції в історичній частині Ужгорода, зокрема про кілька об’єктів, навколо яких ведуться дискусії в соціальних мережах і щодо яких надходять звернення до міської влади, напередодні на брифінгу розповіли начальник управління містобудування та архітектури Ужгородської міськради Олег Боршовський і начальниця управління державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) Олександра Зотова.

За словами Олега Ігоровича, мали на меті насамперед поінформувати і дати відповіді на запитання, хто відповідальний за надання дозволів і чи законні будівельні роботи за адресами: вул. Олександра Довженка, 5, Володимира Гошовського, 4 та Братів Бращайків,7. Обоє спікерів наголошували, що діють виключно у рамках компетенції та повноважень своїх підрозділів.

Щодо капітального ремонту у будинку на Олександра Довженка, 5, який знаходиться в історичному ареалі міста, то там виявили ряд порушень. Зокрема, забудовники змінили нахил і конфігурацію даху, збудувавши фактично ще один поверх, капітальний ремонт зробили без дозвільних документів, відзначив Олег Ігорович.

Управління державного архітектурно-будівельного контролю, повідомила Олександра Зотова, провело на об’єкті позапланову перевірку, яка встановила, що забудовники проводять роботи з істотним відхиленням від затвердженої проєктної документації: замість капремонту мансардних приміщень демонтували дах, стіни, зробили дублююче перекриття між третім поверхом та мансардою, по всій площі забудови житлового будинку влаштовується повноцінний 4 поверх висотою 2,8 м. Було винесено приписи щодо приведення будівництва у відповідність до затвердженої проєктної документації, однак роботи зухвало продовжували, тому у межах своєї компетенції управління ДАБК притягнуло забудовника до адміністративної відповідальності. Згодом передали справу до управління правового забезпечення міськради для підготовки позовної заяви, наразі справа на розгляді у суді. Але забудовники вже отримали погодження проєктної документації від Міністерства культури України із тими змінами, які є в натурі, тобто з влаштуванням 4 поверху та мансарди.

У роботах із реконструкції квартири з влаштуванням мансарди на вулиці Володимира Гошовського,4 порушень не виявили. Перші містобудівні умови та обмеження на реконструкцію квартири з влаштуванням мансарди в межах прилеглих існуючих над квартирою горищ на вулиці Володимира Гошовського, 4 видані ще у 2012 році, другі містобудівні умови та обмеження на реконструкцію існуючого горища будівлі поліклінічного відділення Ужгородської МДКЛ з надбудовою одного поверху та мансарди під офісні приміщення видані у березні 2016 року, після того, як у приміщення змінився власник. Забудовник отримав експертний звіт на проєктну документацію, має історико-містобудівне обґрунтування, проєкт погоджено з управлінням культури Закарпатської ОДА. Будівельні роботи тут розпочали у жовтні цього року, позапланова перевірка показала, що вони виконуються у відповідності до затвердженої проєктної документації. Наразі триває погодження у Міністерстві культури України. Управління ДАБК також направило лист до департаменту культури Закарпатської ОДА щодо проведення перевірки в межах їхньої компетенції, проте відповіді наразі немає.

Будинок на вулиці Братів Бращайків,7, де заплановано реконструкцію власного підвального приміщення, теж знаходиться в історичній частині міста, дозвільні документи на роботи власник мав. Реагуючи на звернення, працівники управління ДАБК неодноразово проводили перевірки, проте належно зробити їх не змогли через відсутність забудовника чи його представників. Наразі будівельні роботи зупинені. Разом із тим, забудовник уже розробив проєкт із влаштуванням входу з вулиці, який погоджено Міністерством культури України, отримано від Мінкульту та департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації дозвіл на земляні роботи, проте земельна ділянка під влаштування стаціонарних конструкцій (сходів) належним чином не оформлена.

Розповіли й про інші об’єкти, щодо яких піднімали питання ужгородці. Так, у будинку на розі вулиць Собранецької та Юрія Гойди (на території колишньої автостоянки) Міністерство культури погодило 8 поверх будинку. Так само у Мінкульті не мали заперечень проти капітального ремонту із влаштуванням вітрин у будівлі №2 на Православній набережній.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини