96171
17:21 11.122019

У Закарпатській ОДА обговорили медреформу – 2020. Відео

Життя 4789

З 1 січня 2020 року всі медичні заклади України мають перейти на нову систему охорони здоров’я. Нагадаємо, реформа первинної ланки медицини розпочалася ще у 2018 році. Наразі черга – “вторинки”.

Тут варто розрізняти, “первинку” (сімейні лікарі, педіатри, терапевти), де реформа почалася і триває, і “вторинку” (вузькі фахівці, лікарні), яку ще навіть не чіпали.

Про всі деталі впровадження медреформи на Закарпатті у 2020 році під час прес-конференції розповіла очільниця департаменту охорони здоров’я – Єлизавета Біров.

– Реформа у всіх регіонах України проходить згідно з однаковим планом і в однаковому темпі, – наголосила пані Єлизавета. – Практично по всій Україні первинна галузь медицини фінансується з НСЗУ в залежності від того, скільки пацієнтів уклали договори із своїми сімейними лікарями. У нас із НСЗУ укладений договір із 21 центром первинної медичної (медико-санітарної) допомоги. Тепер із другої половинки грудня первинка починає укладати договори на 2020 рік.

Що стосується “вторинки”, то у цій сфері тільки розпочинається реформа.

Загалом модель буде така. Є сімейний лікар. Від нього буде направлення. З ним пацієнт іде в лікарню чи поліклініку. На вході буде знак, чи є договір з Національною службою здоров’я. Якщо є, ми побачимо перелік послуг, які зможемо отримати в цій лікарні за кошти НСЗУ. Якщо ітимемо до лікаря через направлення, послуга буде безоплатною. Якщо хочемо направити себе самі – будемо платити лікарні чи поліклініці самотужки.

Під час прес-конференції Єлизавета Біров розповіла і про долю Іршавської ЦРЛ, яка за словами медика недотягла до статусу опорної лікарні. Утім це не значить, що такий заклад не буде фінансуватися, якщо буде виконана та чи інша послуга.

– Зараз не потрібно переживати за таблички на медзакладі, а за те, щоб лікарня була оснащена комп’ютерами, щоб вона була підключена до медичної інформаційної системи тощо. Наразі НСЗУ підготувало 27 пакетів медичних послуг. На кожен медичний пакет – один договір, – наголосила очільниця департаменту охорони здоров’я.

Тут варто наголосити, що без необхідного обладнання пакет послуг купити неможливо. До прикладу, не зможе НСЗУ купити послуги з лікування інсульту в лікарні, яка не має томографа. Утім поки що невідомо чи будуть виділятися кошти для купівлі та оновлення застарілого обладнання у медзакладах Закарпаття.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах