95900
12:02 6.122019

Ювілейний вернісаж у Хусті: «Митцю Верховини» – 55. ФОТО

Життя 8735

Без їхньої творчості важко уявити культурно-мистецьке життя краю. Попри всі складнощі минувшини та сьогодення вони не перестають дарувати людям радість і натхнення, адже Господь наділив їх безцінним талантом, який віртуозно лягає на полотні, втілюється в скульптурах, оживає в різьбі на дереві… Мова йде про членів народного творчого об`єднання художників та народних умільців “Митець Верховини”, яке цими днями відзначило славну дату – 55-річчя від свого заснування. Як і годиться, ювілей творча спільнота відсвяткувала креативно-відкриттям масштабної виставки у Хустській міській картинній галереї.

Історія “Митця Верховини” розпочалася у 1964 році, коли заслужений художник, член Національної спілки художників України, лауреат премії Т.Г.Шевченка Юрій Герц разом із дружиною Наталією та групою однодумців вирішив створити у місті над Тисою осередок, де могли б збиратися та обмінюватися досвідом обдаровані постаті краю. До них приєдналися Ян Пашко, Марія Гаврило, Жужанна Горват, Іван Обручар, Андрій Кидора, Павло Кляп, Іван Гайду та інші. Ось так завдяки талановитому подружжю і зародилося творче об’єднання, яке нині нараховує більше п`ятдесяти учасників різного віку.

“Митець Верховини” – творча спільнота з багаторічною історією. У різні часи її очолювали Юрій Герц, Андрій Кидора, Іван Калинич, Павло Кляп. Однак незмінною завжди залишалася мета спільноти – працювати і творити разом. Непохитними продовжувачами цих ідей залишаються і дотепер всі члени об`єднання, тримаючись пліч-о-пліч у творчій співпраці. Відрадно, що навколо нас згуртовуються творчі особистості не тільки з Хустщини, але й представники Виноградівщини, Тячівщини, Іршавщини, Свалявщини, активно долучаються молоді митці. Спільнота живе, розвивається, і це найголовніше”, – розповів голова об`єднання Валерій Дьордяк.

На ювілейній виставці презентували майже сотню робіт сорока авторів. Серед полотен – як свіжі, виконані у найрізноманітніших техніках, так і раритетні. Найбільше митці представили живописних полотен, однак були й скульптурні композиції, різьба по дереву тощо.

Відкрив експозицію директор Хустської міської картинної галереї, член об`єднання Орест Цюпко.

“Митець Верховини” – ексклюзивна творча спільнота. Подібних мистецьких об’єднань практично не існує, є професійні спілки художників. Тож нас тішить, що місто над Тисою має таку широку палітру талановитих митців, які є учасниками найрізноманітніших вернісажів, фестивалів, презентації не тільки в різних куточках України, але й чи не в усій Європі. Роботи наших майстрів знаходяться в колекціях не лише місцевих шанувальників мистецтва, а й усієї України та багатьох зарубіжних країн. Нам є чим гордитися. Тож треба це цінувати й розвивати далі”, – поділився думками пан Орест.

Чимало гостей цього дня з`їхалися звідусіль, щоб привітати ювілярів, переглянути виставку і отримати в черговий раз заряд творчої енергії. Слова подяки й вітань лунали від представників влади – начальника відділу культури Хустської РДА Світлани Дзяпко та начальника управління культури, молоді та спорту Хустської міської ради Володимира Власюка.

Окремо подяками від об`єднання відзначив колег Валерій Дьордяк.

Музичним подарунком для винуватців свята став запальний виступ народного вокального ансамблю культпрацівників району під керівництвом Олександра Анишинця.

Ювілей – це завжди певний рубіж, нагода підбити підсумки зробленого, ще раз з шаною згадати імена людей, завдяки яким вдалося досягти певних висот. Перегорнули сторінки історії “Митця Верховини” й присутні на ювілейному заході, зокрема член Національної спілки художників України Ласло Гайду, відомий митець Сергій Галай, фотожурналіст Василь Деяк та інші.

За 55 років “Митець Верховини”, без сумніву, зробив значний внесок у розвиток, збереження і примноження мистецьких надбань краю. Та попереду у спільноти – нові рубежі. Тож хай здолати їх буде легко, а творча наснага та невичерпне джерело мистецької енергії стануть натхненними супутниками на довгі творчі роки життя.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах