95669
14:15 5.122019

«Стоп сміття!» або Як не перетворити Чоп на сміттєзвалище. Фото, Відео

Життя 8925

Нещодавно відбулося засідання сорок п’ятої сесії Чопської міської ради VII скликання. На порядок денний було винесено п’ятнадцять питань.

Напевно, керівництво міста планувало йти за напрацьованим планом, але виступ депутата Цар Галини Василівни змінив ці плани. Так, пані Галина зазначила наступне: «Комунальні підприємства нашого міста є одними із найзанедбаніших та небезпечних. Наприклад, до переліку екологічно небезпечних об’єктів згідно з екологічним паспортом Закарпатської області входить і наше КП «Чистий Чоп». Тому наших жителів і стривожив систематичний заїзд великих сміттєвозів на територію полігону твердих побутових відходів, який перебуває в експлуатації КП «Чистий Чоп». Офіційна інформація на сайті Чопської міської ради з цього питання відсутня. Після неабияких зусиль, направлених відповідних запитів ми, нарешті, дізналися, що КП «Чистий Чоп», у особі його директора Петрушки Ростислава Володимировича, уклало договір від 01 серпня 2019 року з приватним підприємцем Костевичем В.В. із міста Тячів на прийом та захоронення твердих побутових відходів без визначення їхнього об’єму.

Згідно з даними, які надав Петрушко, на територію сміттєзвалища з міста Тячева до Чопа було завезено 1452 кубометри сміття. Але вказані цифри викликають сумнів, адже тільки у суботу, 23 листопада, нашим колегою – депутатом Ігорем Єськіним було зафіксовано чотири 20-тонні сміттєвози загальним об’ємом приблизно 132 кубометри, які розвантажилися на території чопського сміттєзвалища.

Також зі слів очевидців та небайдужих громадян на території нашого сміттєзвалища щотижня розвантажується не менше восьми контейнерів. Проста арифметика покаже, що цифри, заявлені КП, будуть суттєво відрізнятися від справжніх. Це ж саме можна сказати і про прибуток комунального підприємства «Чистий Чоп».

Оскільки КП «Чистий Чоп» належить Чопській міській раді, то згідно з діючим законодавством вся фінансово-господарська діяльність підприємства повинна бути відображена у відкритому доступі на офіційних вебсайтах. Оскільки ця інформація відсутня, то не дивно, що на попередній сесії Чопської міської ради міський голова заявив, що йому нічого невідомо про вивезення сміття на наше сміттєзвалище із-за меж міста.

До речі, Ростислав Петрушко також очолює підприємства «ЕкоЧоп» та «Еко-Технолоджі», які теж мають відношення до вивезення сміття у нашому місті. Хіба це не конфлікт інтересів? І чому несправний сміттєвоз також  перебуває у ПП Костевича? Вам не здається, що це дивний збіг? Будь ласка, хай Петрушко дасть відповіді на ці запитання!»

Завершивши свій виступ, пані Галина запропонувала народним обранцям підтримати пропозицію щодо розгляду цього питання не в кінці пленарного засідання, а поставити його для обговорення першим – через суспільну значимість. Після досить різких дискусій між депутатами та міським головою цю пропозицію було підтримано. Також було підтримано пропозицію заслухати директора КП «Чистий Чоп» Петрушку Ростислава Володимировича.

Крім цього, депутатами була висловлена пропозиція створити Тимчасову депутатську комісію для перевірки діяльності комунальних підприємств «Чистий Чоп», «Водоканал Чоп» і «Чопський ринок».

Далі слово надали директору КП «Чистий Чоп» Ростиславу Петрушці. Ростислав Володимирович апелював до слів депутатів і зазначив наступне: «Я до кінця не розумію, про що я маю тут усім вам розповідати. Якщо депутати проголосують за утворення комісії, яка буде вивчати всі документи, то я готовий представити їй всю інформацію та документи, але мені потрібно кілька днів, щоб їх приготувати. Я не можу зараз це моментально зробити.

А щодо самої ситуації – як вам усім відомо, ми маємо договір зі словацькою фірмою, яка надала нам спецавтотранспорт для вивезення сміття, але він вийшов із ладу ще у травні цього року. І ремонт дуже дорогий, бо ми отримали його не новим. Щоб не допустити сміттєвого колапсу у місті, ми намагалися вирішувати це питання максимально ефективно. До прикладу, залучали до процесу інших підприємців, ТОВ «АВЕ-Ужгород», але це нам виходило дуже дорого. Тому, після цього всього, мною і був укладений договір із ПП Костевичем В.В. на вивіз сміття фактично на правах бартеру. Ми інакше не могли зробити.

І так, наш автотранспорт також ремонтує приватний підприємець Костевич В.В. через те, що ми не маємо спеціальних приміщень-боксів, де б можна було тримати та ремонтувати такий транспорт, а в нього є. Вже на початку грудня він має бути відремонтований і почати працювати.

На мою думку, я не порушував посадових інструкцій та діяв у законній площині».

Бурхливе обговорення цього питання завершилось створенням спеціальної Тимчасової комісії, яка і має вивчити всі нюанси цієї проблеми. До неї увійшли голови профільних депутатських комісій. Щодо голови комісії, то у ході дискусії була запропонована кандидатура депутата від фракції «КМКС» Партія угорців України Оскара Балога.

Пан Оскар вже по завершенні пленарного засідання зазначив: «Проблема цивілізованого вивозу та утилізації сміття у Чопі тягнеться вже багато років. Як бачимо, сторони звинувачують одна одну, але, напевно, хочуть добра для нашого міста. Мали б хотіти!

Питання сміття в Чопі системно не вирішується, тому що місто не має власного сміттєзвалища. Ви зрозумієте, що працююче сміттєзвалище – це не таке, де просто звозять і висипають сміття,  а таке, де є утилізація та переробка. З цим, на жаль, у нас великі проблеми. Уявіть собі, сьогодні ми маємо ситуацію, коли сміття до нашого міста завозили аж із Тячева. Люди занепокоєні такою ситуацією, більше того, вимагають конкретних дій. Ми вже припинили довезення будь-якого сміття із-за меж міста Чоп. І очолювана мною Тимчасова комісія буде розбиратися у цій ситуації та на наступній сесії, сподіваюся, зможемо вже розкласти «крапки над і».

Під час засідання міські обранці затвердили звіт про виконання бюджету міста за січень–вересень 2019 року, внесли зміни до «Програми благоустрою м. Чоп на 2019–2020 роки», «Програми капітального ремонту житлового фонду м.Чоп на 2019–2020 роки», «Програми соціально-економічного і культурного розвитку м.Чоп на 2019–2020 роки», «Програми підтримки та матеріально-технічного забезпечення КНП ЧМР «Чопська міська лікарня» на 2019–2021 роки» та бюджету міста на 2019 рік.

Також депутати надали пільгу зі сплати земельного податку на 2020 р. 7 державній пожежно-рятувальній частині та Чопському прикордонному загону, затвердили «Програму мобілізаційної підготовки м.Чоп на 2020 рік», встановили вартість та розмір плати за харчування дітей у ДНЗ «Казка», внесли зміни до графіку прийому громадян Управлінням ЦНАПу.

Проєкт рішення «Про внесення змін до рішення двадцять восьмої сесії шостого скликання від 28 березня 2014 року «Про створення комунального підприємства «Чопський ринок» Чопської міської ради» було вирішено направити на доопрацювання.

Наостанок міський голова запросив присутніх на урочисті заходи, присвячені завершенню капітального ремонту даху будівлі ЗОШ №2. Крім того, обговорення бюджету міста на 2020 рік було вирішено перенести на 2 грудня на 15.00 год.

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах