95270
16:22 26.112019

Сюртівська школа зустріне зиму з новим дахом. Фото. Відео

Життя 8481

26 листопада на подвір’ї школи села Сюрте, на Ужгородщині, провели урочистості. Тут зібралося чимало представників влади, депутати обласної та районної ради, батьки та учні школи.

Приводом для цього став новий дах школи, який був пошкоджений під час буревію 7 липня цього року. Він також завдав неабиякої шкоди місцевим жителям, проте чи не найбільше постраждала будівля школи.

Однак, завдяки швидкому реагуванню та співфінансуванню угорського уряду ремонтні роботи вдалося завершити у край короткий термін. Вже в середині вересня дітлахи змогли розпочати навчання в стінах рідної школи.

Сюртівський сільський голова Арпад Пушкар зауважив, що у всіх населених пунктах трапляються погані дні, після яких життя змінюється: «Одним з таких днів стало 7 липня – негода поставила нашу громаду перед серйозним викликом. Всього за декілька хвилин були пошкоджені житлові будинки та магазини, зірвані дахи, пошкоджено лінію електропередач. Проте допомога прийшла не забарившись – уже ввечері до нас навідалися керівники області, районної адміністрації, депутати різних рівнів. Наступного дня до нас прибув керівник дипломатичної установи Угорщини в Ужгороді та запевнив у своїй підтримці. Тому я щиро вдячний всім за допомогу, наша співпраця виявилася плідною!».

Події розгорталися швидко – тривала робота з підрахування збитків пошкодженим домоволодінням, водночас важливо було завершити ремонті роботи в школі до початку навчального року. Протягом перших двох тижнів вересня учні навчалися у сусідньому селі Тийглаш.

Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді наголосив, що сьогоднішній день навіть погодою вітає таке хороше починання. Дипломат розповів, що коли уперше, на власні очі, побачив наслідки буревію, одразу повідомив про це Петера Сіярто, Міністра закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини, який одразу погодився виділити кошти для ремонту даху школи села Сюрте. Проте цих коштів не вистачило б для повного завершення ремонтних робіт, тому українська сторона теж долучилася.

Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради згадав події того липневого дня. На той час він якраз перебував у сусідньому населеному пункті в рамках своєї передвиборчої кампанії та разом зі своїм колегою, депутатом обласної ради Йожефом Баторі одразу прибув на місце події.

«Ми одразу зрозуміли, що наслідки негоди потрібно усувати швидко та оперативно. В цьому ми отримали надійних партнерів – такої швидкої реакції я ще не бачив. Сільський голова ходив з хати до хати, документуючи наслідки буревію. Приємно було бачити таку згуртованість громади, всі намагалися допомогти та підтримати – це наша сила», – додав Йосип Борто.

Дітки підготували гостям невеличкі виступи – декламували вірші та звеселили цей день виконанням чудових пісень.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах