95145
09:03 25.112019

Закарпатський народний хор побуває з концертною програмою у Чопі

Життя 3473

Насиченим для Заслуженого академічного Закарпатського народного хору виявився минулий тиждень. Зокрема, з хвилюванням чекали у колективі на презентацію нового музичного фільму «Верховино, мати моя!», знятого творчою групою місцевого телеканалу «21 Ужгород».

Ще свіжою у пам’яті артистів є екстремальна поїздка на Полонину Руну і кількагодинна робота зі знімальною групою на висоті близько 1500 м над рівнем моря, перевдягання, зміна локацій і нескінченні дублі в умовах холоднечі і поривчастого вітру, гарячий бограч і відчуття приємної втоми наприкінці. Але від фільмування до готового продукту доволі довгий і нелегкий шлях. Тож усім хотілося побачити результат цієї колективної праці.

І ось, 19 листопада у хоровому класі Закарпатського народного хору крім безпосередніх учасників і авторів фільму зібралися представники влади і мас-медіа, відомі митці, друзі і шанувальники колективу. Господарям було надзвичайно приємно бачити тут таку кількість гостей. Перше слово мала керівник Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук. Вона висловила щиру подяку творцям фільму за унікальну можливість увіковічнити перлини пісенної і танцювальної творчості нашого краю, а всім присутнім – за увагу до такої неординарної події. Тепло зустріла аудиторія мецената цього проєкту, депутата обласної ради Олександра Ледиду – саме він ініціював і організував створення фільму, який поєднав би в собі красу природи нашого краю і його неповторний фольклор. З вітальним словом до присутніх звернувся і заступник голови обласної ради Петро Грицик. Появу цього музичного фільму він назвав історичною подією в мистецькому житті краю, відзначивши заслуги Закарпатського народного хору у справі збереження звичаїв і традицій рідної землі, популяризації нашої пісенної культури в Україні та за кордоном. Не оминув нагоду висловити свою пошану улюбленому колективу і народний художник України, Шевченківський лауреат Володимир Микита. А потім був спільний перегляд музичного фільму «Верховино, мати моя!» та подальший обмін враженнями. З певністю можна сказати одне – цей фільм вже ввійшов в історію і неодмінно знайде своїх поціновувачів.

Утім, довго насолоджуватися такими моментами Закарпатський народний хор не звик. І вже 22 листопада артисти колективу виступили перед учнями Ужгородської спеціалізованої школи №4 з поглибленим вивченням словацької мови. Такі концерти перед учнівською молоддю є традиційними для Закарпатського народного хору. Зазвичай це невеликі, але дуже динамічні програми, деколи навіть із залученням дітей, які охоче виходять на сцену, читають поезію чи співають. Природно, що для учнів цієї школи виконавці зробили акцент на словацьких народних піснях і танцях.

А 26 листопада Заслужений академічний Закарпатський народний хор відвідає з концертом м.Чоп. Програму складуть вокально-хореографічна композиція «Червена ружа», запальні танці, ліричні та жартівливі пісні із репертуару колективу, а також кілька прем’єр. Солісти – народний артист України Петро Матій, заслужена артистка України Яна Садварій, Василина Голянич, Ольга Свида, Олександр Ференцик та ін. Концерт відбудеться о 18.00 у Чопському міському Будинку культури.

До слова, востаннє Закарпатський народний хор виступав у цьому прикордонному містечку рік тому – у тамтешній військовій частині з нагоди Дня захисника України. Цього разу артисти готують для мешканців найзахіднішого міста України яскраве і видовищне свято. Тож ласкаво просимо до концертної зали всіх шанувальників народного мистецтва!

Таїсія Грись, ЗАЗНХ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини