95032
18:01 22.112019

ЗНО-2020: чого слід чекати майбутнім закарпатським абітурієнтам

Життя 11366

Вже буквально за кілька тижнів розпочнеться реєстрація для участі в пробному зовнішньому незалежному оцінюванні 2020 року, яка триватиме з 3 до 24 січня. Сама сесія тренувального тестування призначена 21 та 28 березня.

Напередодні сезону підготовки до майбутнього ЗНО Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) «розкрив карти» щодо особливостей тестувань 2020 року.

Так, на офіційному сайті УЦОЯО вже з’явилися актуальні характеристики сертифікаційних робіт, нові критерії оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю і програми зовнішнього незалежного оцінювання. Це допоможе майбутнім учасникам підготуватися до проходження незалежного оцінювання в 2020 році. На сайті розміщені відповідні документи з української мови та літератури, математики, історії України, англійської, німецької, французької, іспанської мов, а також із біології, географії, фізики та хімії.

У кожному розділі вказана дата проведення ЗНО з кожного предмета у 2020 році: http://testportal.gov.ua/zno-2019/. До прикладу, на сторінці «Українська мова і література» вказано, що 26 травня 2020 року відбудеться зовнішнє незалежне оцінювання з української мови й літератури.

Також у характеристиці сертифікаційної роботи з певного навчального предмета вказана структура тесту, кількість і типи завдань, наведена схема нарахування тестових балів і кількість балів, які можна отримати, правильно виконавши всі завдання тесту. Також зазначено час, відведений на виконання тесту. В УЦОЯО зазначили, що ознайомлення з цією інформацією допоможе випускникам шкіл раціонально розподілити час для написання тесту і виробити власну стратегію ефективної роботи для проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

А вже наступного – 2021 року випускникам шкіл буде складніше, бо вони складатимуть чотири тестування ЗНО, а іспит із математики стане обов’язковим для всіх.

Про це, зокрема, ще кілька місяців тому повідомив в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко. Так, обов’язковими іспитами стануть українська мова і література та математика. Ці тестування будуть дворівневими. Третій обов’язковий тест випускники зможуть обрати із двох предметів – історія України або іноземна мова. Четвертий тест учасник ЗНО зможе обрати із загального переліку тестових предметів, який пропонуватиме Український центр оцінювання якості освіти.

Також пан Валерій прокоментував ситуацію щодо нового правопису української мови: «У найближчі 5 років нові норми українського правопису, поки вони не стануть сформованою практикою навчання в закладах загальної середньої освіти, в тесті з української мови та літератури не перевірятимуться. Тобто не буде завдань, в яких перевірятиметься правильність написання «проект – проєкт», «кафедра – катедра» і так далі… Це не буде об’єктом перевірки на тесті з української мови та літератури».

Із 2021 року математика у форматі тестування буде обов’язковою і для випускників четвертих та дев’ятих класів, 11 (12) класу, студентів коледжів і профтехосвіти, які раніше не складали атестат після 11 класу.

Також повідомляємо, що у 2020 році до закладів вищої освіти будуть прийматися сертифікати ЗНО 2017, 2018, 2019 та 2020 років. Результати з іноземних мов – англійської, французької, німецької та іспанської приймаються тільки із сертифікатів 2018, 2019 та 2020 років.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Медики Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака разом із американськими колегами консультуватимуть воїнів
13:22
Хустський міський водоканал має нового керівника
13:07
Закарпатці орють, сіють, садять. У скільки обходиться засадити город
12:52
У протистоянні з «Динамо» закарпатці зазнали поразки 
12:03
Вимагаючи неіснуючий борг, кати загнали мукачівця у душову кабіну і змушували битися головою об стіну
11:59
На Мукачівщині затримали підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
11:51
На вулиці Новака в Ужгороді сьогодні перекриють проїзд
11:42
Всі новини