94570
21:30 17.112019

Студенти Хуста – активні учасники благодійних акцій

Життя 4621

17 листопада – День студента

М.Шемота: Студенти Хуста – активні учасники благодійних акцій

Місто Хуст сміливо можна назвати невеличким студентським містом, адже молоді, яка гризе граніт науки, тут таки чимало, і вона активно доводить свою небайдужість ініціативами, які сприяють розбудові суспільства і розвитку міста зокрема. Особисто у мене студентство Хуста переважно асоціюється з благодійними акціями, які з кожним роком набувають усе більших масштабів та приносять допомогу потребуючим.

Нещодавно у стінах Хустської міської ради відбулося засідання студентської ради, на якому Мирослава Шемота – очільниця студентів, головна ідейна натхненниця та організаторка проведення таких потужних благодійних акцій, як  “Осінь – час дарувати тепло” та “Зимовий бал” – прозвітувала про свою діяльність та у зв`язку із завершенням навчання передала свої повноваження новообраній голові. Однак полишати благодійні проєкти Мирослава не збирається, адже створювала та втілювала їх у життя протягом кількох років за покликом серця і душі. Тому напередодні Дня студента, що традиційно відзначається 17 листопада, ми побесідували з цією непересічною особистістю й поцікавилися її планами на майбутнє.

 

Мирославо, будучи вже екс-студенткою, чи не згас у душі той вогник радісного свята – Дня студента, адже в Україні цей день пов`язують саме з молодістю й безтурботністю?

-Так, дійсно, студентство – це один із найкращих періодів у житті кожної людини. Однак особисто для мене День студента – це насамперед міжнародне свято студентської активності. Загалом, мало кому відомо, що історія цього дня пов’язана з трагічними подіями часів Другої світової війни. Тому дозволю собі зробити, так би мовити, екскурс у минуле: 28 жовтня 1939 року в окупованій фашистами Чехословаччині празькі студенти та викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення їхньої держави. Підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений юний студент-медик. Його похорони знову переросли в акцію протесту. 17 листопада окупанти оточили студентські гуртожитки. Більше 1200 студентів було арештовано і поміщено в концтабір. Дев’ятьох студентів і активістів студентського руху відразу ж стратили без суду, багато хто загинув у катівнях в’язниці. За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.
Через два роки після трагічних подій в Лондоні пройшла Міжнародна зустріч студентів, що боролися проти нацизму, на якій було вирішено на честь загиблих щорічно відзначати цю дату як День студента.

Сьогодні свято відзначається в багатьох країнах світу. І практично жоден ВНЗ не залишається осторонь цієї події. Українські студенти відзначають цей день офіційно з 1999 року, коли вийшов відповідний Указ Президента.
Взагалі вважаю, що наша студентська молодь – прекрасна, і нині в авангарді боротьби за права і демократію, за кращу долю для своєї Батьківщини.

-Повністю згодна з тобою. І тішуся, що й у нашому місті є небайдужа, щира душею, співчутлива студентська молодь. І одним із яскравих прикладів цьому є проведення таких благодійних акцій, як “Осінь – час дарувати тепло” та “Зимовий бал”. Як, власне, виникли ці задумки?

 

– Як би банально це не звучало, їх підказало серце й бажання зробити цей світ трохи кращим, милосерднішим, адже навколо – стільки біди й горя. Звичайно, всім допомогти неможливо, але об`єднатися заради спільної мети –  доброї справи – не так уже й важко. Я дуже рада, що дійсно у Хусті вже стало доброю традицією наприкінці жовтня проводити благодійну акцію “Осінь – час дарувати тепло”.

Кілька років поспіль студенти-волонтери, адже саме cтудентська рада  є головним організатором заходу, збирають кошти діткам на лікування. Користуючись нагодою, хочу висловити щиру подяку Хустській міській раді, зокрема управлінню культури, молоді та спорту Хустської міської ради, за активну підтримку у проведенні цих заходів. Так, у 2017 році студенти збирали кошти для дитячого відділення Хустської райлікарні,  у 2018-му – 10-річному хустянину Богдану Фляшку на лікування злоякісної пухлини мозку, а цьогоріч – це була підтримка 12-річного Василя Легача у боротьбі зі страшною недугою – гострою лімфобластичною лейкемією. Однак на цьому я вирішила не зупинятися, тому збір коштів на лікування Василька продовжиться у рамках щорічного “Зимового балу”, який ми започаткували три роки тому за підтримки управління культури, молоді та спорту Хустської міської ради. Відрадно, що з кожним роком до акцій долучаються направду небайдужі – з добрим серцем та щирою душею – хустяни, адже ця подія насамперед покликана згуртувати містян навколо доброї справи.

Цьогоріч 13 грудня плануємо провести незабутній “Зимовий бал” у вже традиційній локації – готельно-розважальному комплексі “V&P” – і допомогти як Васильку Легачу,  так і молодій мамі з Хуста Яні Кубані (Кут), яка також бореться з важкою недугою. Запрошую усіх небайдужих долучитися до цієї акції, до свята краси та благородної місії, адже зараз, як ніколи, актуальні слова: “Для тебе – зерня. А для мене – ціле життя!”

А ще зауважу, що студенти Хуста завжди з радістю беруть участь у  Всеукраїнській доброчинній акції  “Серце до серця”, яка одночасно відбувається у багатьох містах нашої держави.

-А чи не важко поєднувати роботу з благодійною діяльністю, адже ти – на відповідальній посаді заступника директора Агенції іноземних мов та перекладу “Solomon Agency”?

-Я дуже люблю свою роботу. Трудову діяльність розпочала викладачем англійської мови на останньому курсі магістратури. Завжди мала бажання ділитися своїми знаннями з іншими. Особливо мені подобається працювати з дітками. Однак попри щільний графік та неймовірну зайнятість для благодійних проектів завжди у мене знайдеться час. Навіть залишивши студраду, я продовжуватиму цю справу за покликом серця та душі, адже в цьому вбачаю певну місію.

 – Я щиро сподіваюся, що багато охочих відгукнеться й відвідає “Зимовий бал”, а ми обов’язково його висвітлимо на “Карпатському об`єктиві”. І наостанок нашої розмови: які б цінні поради ти дала тим, хто тільки нещодавно став на студентський шлях – першокурсникам?

 – Гарно навчатися. Це характеризує не тільки інтелект, а й особистість людини – її відповідальність, сумлінність, працьовитість. Ставлення до навчання свідчить й про майбутнє ставлення до професійної діяльності. Адже студентські роки – це чудовий час для розвитку якостей, що допоможуть досягти успіху. І сумлінне навчання для цього – кращий полігон. А ще порадила би кожний день життя проводити, максимально використовуючи всі можливості: обирати активну діяльність, приділяти час саморозвитку. Насичені студентські роки – це запорука продуктивної професійної діяльності!

– Щиро дякую тобі за розмову та бажаю успішного втілення усіх задумів!

Богдана КЛЕКНЕР

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Юна журналістка з Мукачева - призерка Всеукраїнського конкурсу
11:55
На Ужгородщиі піротехніки знищили ручну гранату
11:33
Незаконне будівництво на комунальній землі у Сваляві: прокуратура через суд хоче скасувати право приватної власності на нерухомість
11:10
На Берегівщині горів житловий будинок
10:46
На пожежі в Ужгороді травмувалось двоє людей
10:15
Заслужений академічний Закарпатський народний хор виступив у Берегівському театрі
09:48
Закарпатські митники не дозволили вивезти старовинні предмети
09:32
75 700 грн на лікування 4-річного Данила Кравченка зібрали під час благодійного аукціону в Ужгороді
09:21
В Ужгороді поліція затримала зловмисника, який у себе в квартирі задушив 23-річну жительку Київщини
09:03
За 5000 доларів США переправили до Словаччини військовозобов’язаного – на Закарпатті затримали організаторів
08:53
Всі новини