94264
20:53 11.112019

Хода з ліхтариками, Святий Мартин на коні та бочка з молодим вином: традиції святкування по-мукачівськи

Життя 7180

День Святого Мартина – одне з головних свят у Мукачеві. А все тому, що Святий Мартин, він же єпископ Турський  – покровитель цього міста.

Широкому загалу Мартин відомий через епізод з легенди, коли він дарує бідному частину свого плаща. Саме так найчастіше і зображується святий, сидячи на коні та відрізаючи своїм мечем клаптик своєї капи. Тому Святого  також називають – покровителем бідних і знедолених.

Хоча згадка про ім’я Святого  в історії досить давня, в 1376 році грамотою королеви Єлизавети місту Мукачево надано дозвіл використовувати печатку із зображенням Святого Мартина, проводити урочистості в місті почали з  2012 року.  Відповідно, цього року  святкування відбулися вже – ввосьме.

День Святого Мартина для мукачівців – особливий! З кожним роком святкування стають  масштабнішими. От, наприклад  цього року  святкувати вирішили три дні.  9,10 та 11 листопада у Мукачеві пройшло чимало заходів.  Серед них  традиційні  богослужіння у Кафедральному соборі Св. Мартина  та святкова ярмарка.  Тут гості свята мають можливість продегустувати закарпатські вина та мед, різноманітні кондитерські вироби та традиційну закарпатську кухню.  Також в цей час проходять і благодійні акції.

Цього року в Мукачеві відбувся триденний фестиваль музичного мистецтва “MARTIN-MUSIC-FEST”.  Три храми міста і більше 150 хористів та музикантів подарували своїм слухачам справжню насолоду від музичного мистецтва. Також, в рамках проекту, солісти мукачівського молодіжного хору та струнний оркестр з Угорщини виконали  “Месу G-dur” Франца Шуберта.

А от щодо традицій, які  асоціюються з цим днем та відрізняють день Святого Мартина від інших свят, то це –  хода з ліхтарики. Восьмий рік поспіль у закладах загальної середньої освіти та закладах позашкільної освіти проводиться фестиваль “Ліхтарик Мартина” та конкурс серед дошкільних закладів “Ліхтарик Мартина”.  А також, святкування  не проходить  без головного учасника, самого  – Святого Мартина. Він  урочисто з’являється на коні, та жертвує половину свого плаща жебраку.   Окрім цього, в цей день мукачівці окроплюють землю новим молодим вином, у такий спосіб дякуючи за врожай!

                                                                                                 Ірина Грабко

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах