94069
15:22 8.112019

Сертифікати про вивчення угорської мови урочисто вручили у Берегові. Фото, Відео

Життя 9915

Курси з вивчення угорської мови проходять в стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (ЗУІ) уже вп’яте. Протягом цього часу їх успішно завершили понад 13 тисяч осіб. Всі вони мають можливість продовжувати навчання та переходити на нові рівні володіння мовою. Зауважимо, що цьогоріч навчання проходили не лише на території Закарпаття, а й у Івано-Франківську та Києві.

Тож 7 листопада, в атріумі ЗУІ відбулося урочисте вручення сертифікатів випускникам мовних курсів. Директор Центру післядипломної освіти ЗУІ, Наталія Вароді, розповіла, що з 2002 року на базі вищого навчального закладу проводять курси з вивчення іноземних мов. Зокрема, англійської, німецької, російської, угорської та, для бажаючих, української. У слухачів є можливість пройти навчання за рівнями А1, А2, В1, В2 та навіть за складним рівнем С.

«З часом на вивчення угорської мови з’явився найбільший попит, тож ми, за допомогою та фінансуванням уряду Угорщини, зуміли запустити курси в усіх регіонах Закарпаття. Групи стартували навіть з мінімальної кількості – 8 осіб», – зауважила пані Наталія.

Відтак, протягом 2019-го на курсах угорської ЗУІ навчалося близько 3100 краян у 206 групах, серед них 600 осіб шкільного віку. Наймолодшому учню було 5 років, а найстаршому – 82.

Іштван Грежа, уповноважений уряду Угорщини привітав усіх випускників цьогорічних курсів та наголосив – розуміє який складний шлях вони пройшли: «Угорська мова належить до групи мов, які найбільш важко піддаються засвоєнню, тому я дуже радий, що ви не зупинилися на половині шляху та дійшли до фінішної прямої. Я теж обіцяв, що вивчу українську мову, однак поки це дається мені складно, проте намагатимусь і далі».

Угорський високопосадовець також запевнив усіх – Угорщина й надалі продовжить фінансування цієї програми, і вже незабаром стартуватиме наступний набір. Він також висловив сподівання, що такі дії сприятимуть подальшій підтримці дружніх стосунків двох країн, побудованих на взаємоповазі.

Мігай Беке, перший заступник керівника дипломатичної місії Угорщини в місті Берегове подякував за запрошення на таку урочисту подію та зауважив, що його дуже радує такий інтерес до вивчення мови країни-сусіда: «Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина. І це правда, адже знання нової мови відкриє перед вами шлях до пізнання нової культури та традицій. Мова – це ворота до нового світу, нового розуміння».

Окрім того, цього ж дня вручали заслужені сертифікати й випускникам курсів з вивчення української мови. Так, понад 560 осіб, представників угорської громади краю, подали заявки на навчання та успішно пройшли його. Заняття проходили у 12 населених Мукачівського, Берегівського, Ужгородського та Виноградівського районів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини