94050
12:22 8.112019

В Ужгороді обговорили шляхи розвитку Карпат

Життя 3313

У четвер, 7 листопада, в Ужгороді відбувся медіасніданок, який організувала Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна».

Головна тема зустрічі – державна програма розвитку Карпат. Членами Асоціації є 72 органи місцевого самоврядування та їх об’єднання Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей.

З 2007 року організація популяризує історико-культурний, природний та туристичний потенціал української частини Карпатського єврорегіону.

– На Закарпатті раніше не було такого комплексного підходу і певних програм, які б давали фінансову підтримку малим ініціативам громад. Вже другий рік поспіль така програма існує і за цей час нам вдалося підтримати 19 проектів у цій області. Аби їх побачити ви можете відвідати Рахів, Колочаву, Тур’я-Ремети, Сваляву. Мова про туристичні проекти та інфраструктурні. Кошти невеликі, але для нас насамперед важливим є підвищення рівня спроможності громад. Взагалі Карпати дуже цікавий регіон, і ми будь-яким чином стараємося привернути увагу Європи, яка може нам надати значну підтримку, – розповідає виконавча директорка АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин.

Гори – це не про розмежування. Це про спільні культуру та традиції, розповідають представники Асоціації. Тож намагаються працювати задля відновлення та збереження унікальної спадщини Карпат.

Проекти, які хочуть реалізувати – відновлення культури вівчарства, бджільництва, виноробства. Адже автентична культура – це те, чим слід пишатися.

– Ми намагаємося забезпечити ритмічність фінансування цих проектів. Державна програма розвитку Карпат вперше була прийнята на основі проектів із Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей. Вони надали свої пропозиції, що потрібно для того, щоб Карпатський регіон розвивався комплексно. Утім, на жаль, ми не маємо на неї грошей із державного бюджету, – розповіла представник міністерства розвитку громад та територій України Валентина Москаленко.

Тож міністерство намагається залучати різні спонсорські кошти для розвитку гірських регіонів.

У свою чергу Денис Ман, директор департаменту економічного розвитку Закарпатської ОДА розповів, що область готова писати якісні проектні заявки, аби запустити на території області більші механізми, ніж просто Карпатські ініціативи.

Представники Асоціації наголошують на тому, що представники громад також мають бути активними, писати і подавати проекти. Бо ж по суті депресивних територій немає. Є депресивні люди, які не хочуть змінювати своє життя на краще.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах