94030
20:35 7.112019

В Ужгороді стартував форум Карпатського Єврорегіону

Життя 2270

Упродовж 7-8 листопада в Ужгороді відбудеться форум Карпатського Єврорегіону

Серед запрошених ‒ керівництво обласних рад Львівщини, Івано-Франківщини та Чернівеччини, а також голови районних, міських, селищних та сільських рад, ОТГ, науковці, громадські діячі та ін.

Сьогодні, 7 листопада, в Ужгородській міській раді відбулося засідання Загальних Зборів Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна”. Обговорено питання порядку денного Зборів, у яких – діяльність Карпатського Єврорегіону, проблеми та шляхи їх вирішення.

Відкрив Збори керівник Правління Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна», голова Львівської облради Олександр Ганущин. Він побажав учасникам зібрання успішної, ділової, результативної роботи і надав слово для привітання голові облради Михайлу Рівісу, заступнику голови Івано-Франківської облради Сергію Басарабу та заступнику Ужгородського міського голови Олександру Білаку.

Михайло Рівіс щиро привітав поважних гостей на Закарпатті, подякував присутнім керівникам, що свої зусилля, професійні знання і досвід спрямовують на підтримку ініціатив місцевих громад, високо оцінив роботу правління, завдяки якій «маємо суттєві позитивні зміни і в роботі, і в її форматі. Це чи не єдина інституція місцевого самоврядування Західної України, яка демонструє реальні результати, перспективи, проекти, що втілюються в життя з користю для громад. Наш здобуток і унікальність у тому, що ми шукаємо спільні точки дотику для об’єднання зусиль, намірів і прагнень, а вони єдині‒розбудовувати самоврядні території, громади та гідне життя в них заради сильної, мирної, щасливої України», – наголосив М.Рівіс, побажавши всім міцного здоров’я, творчого натхнення, наполегливості, успіхів громадам та миру на рідній землі.

Відтак виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон – Карпати – Україна» Галина Литвин аргументовано презентувала питання порядку денного, що сприяло фаховій дискусії. Серед ключових ‒ про Державну програму розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки. За результатами його розгляду вирішено звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів і Верховної Ради України з проханням передбачити в Законі «Про Державний бюджет України на 2020 рік» окрему статтю для розвитку гірських територій українських Карпат у розмірі 2 млрд грн.

Оговоривши питання про  стан та проблеми реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, Збори  вирішили, що оскільки досі не затверджено Порядок та умови надання у 2019 році субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів транскордонного співробітництва, то необхідно також звернутися до вищого керівництва держави про  включення до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» бюджетну програму «Субвенція з держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів ТС» з фінансуванням у розмірі 300 млн грн.

Скерували члени Єврорегіону до вищих ешелонів влади ще одне Звернення з проханням доручити Міністерству розвитку громад і територій України ініціювати внесення змін до відповідних документів, що регламентують механізм фінансування підтримки секторальної політики із встановлення можливості зберігання бенефіціарами залишків коштів на рахунках для покриття витрат у наступному бюджетному періоді (переведення таких залишків до перехідних).

Було активно обговорено і низку інших питань та ухвалено конструктивні рішення.

Участь у Зборах також узяли: представник Асоціації в Закарпатській області, депутат облради Василь Худинець, голова Свалявської райради, заступник керівника Правління Асоціації Мирослава Ливч, голова Виноградівської райради Віталій Любка та ін.

Виконавчий апарат облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах