93829
15:11 4.112019

Спалах дифтерії на Закарпатті: усі подробиці

Життя 4457

Хвороба, яка в 90-х забрала життя близько 700 українців, повернулася. Страшні новини із Закарпаття, де на дифтерію захворіли одразу 15 студентів-іноземців з Індії, шокували громадськість. Річ у тому, що протидифтерійної сироватки в Україні майже немає. А це єдиний засіб, здатний побороти небезпечну хворобу…

11 жовтня до медиків звернувся іноземний студент п’ятого курсу медичного факультету УжНУ. Хлопець скаржився на сильний біль у горлі, осиплість голосу та високу температуру. За словами лікарів, іноземний студент пропустив вакцинацію проти дифтерії у 16-річному віці. Вже 17 жовтня діагноз підтвердився лабораторно – лікарі не сумнівалися, що це ифтерія. Надалі кількість хворих почала стрімко зростати. Під час профілактичного обстеження студентів, які контактували із захворілими, було виявлено ще 14 носіїв токсигенного штаму збудника дифтерії. Усі вони – іноземні студенти УжНУ. Хворих одразу ж госпіталізували в обласну клінічну інфекційну лікарню.

Студенти не були вакциновані?

В області це перший випадок дифтерії протягом останніх 10 років.

– Ми перевірили 44 особи, з них 15 виявилися зараженими. Зараз ухвалене рішення дообстежити всіх іноземців вишу. Також МОЗ дозволив нам вакцинувати всіх студентів, – розповів директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня Закарпатської обласної ради» Михайло Поляк.

За словами головного інфекціоніста області, невідомо, чи студенти були щеплені, оскільки документальних підтверджень цього в них немає.

Такі новини у місцевих ЗМІ одразу викликали хвилю обурення. Цитую: «…основною причиною епідемії стала халатність керівництва УжНУ та його партійних босів. Справа в тому, що приїжджі студенти-іноземці, а це вихідці з країн Африки, Індії, Сирії, не здають до вишу жодної довідки про здійснення обов’язкових щеплень. І мова тут не про ксенофобію, чи расизм, справа в тому, що це звичайний порядок речей, адже вашу дитину не візьмуть до школи та садочку без близько 10 основних щеплень — гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції».

Такої думки притримуються і безліч містян, які не розуміють, чому в іноземних студентів керівництво УжНУ не вимагало відповідних довідок.

Наразі ж лікарі розходяться в думці щодо того, де студенти могли заразитися дифтерією. Одні кажуть, що в Україні, інші ж притримуються думки, що студенти привезли цю небезпечну хворобу з Індії, де були на канікулах.

– Захворювання протікає по-різному. Трапляється субклінічна форма, яка не дає симптомів. Людина нічого не відчуває або трохи кашляє, чхає. Тому цю інфекцію дуже складно виявити, потрібно робити спеціальні посіви. Ось так вони жили, спілкувалися, а хвороба передавалася, – вважає лікар.

Наразі, за словами Михайла Поляка, в усіх захворілих легка форма захворювання, вони отримують необхідне лікування. 8 доз сироватки, яка була в області, використали для чотирьох хворих, тому звернулися до міністерства охорони здоров’я щодо додаткових.

26 жовтня, вранці в Ужгород спецтранспортом доставлено 8 флаконів антитоксину. По три дали Львівська та Чернівецька області, 2 – Івано-Франківська.

Надія на сироватки з Індії

У свою чергу керівництво Ужгородського національного університету через спалах дифтерії серед студентів звернулося до Посольства Індії в Україні з проханням допомогти з терміновою доставкою протидифтерійних сироваток. Про це під час засідання міської протиепідемічної комісії повідомив виконуючий обов’язки ректора УжНУ Олександр Сливка.

За його словами, буквально перед засіданням протиепідемічної комісії він підписав звернення, адресоване Посольству Індії в Україні, з проханням допомогти в ситуації, що виникла зі спалахом дифтерії в Ужгороді. О.Сливка уточнив, що це була ініціатива директора Закарпатської обласної клінічної інфекційної лікарні Михайла Поляка.

– Листа відправлено електронною поштою. Вже навіть, наскільки мені відомо, знайдено людину, яка зможе терміново привезти ці сироватки в Україну, – додав в. о. ректора.

Присутній на засіданні комісії М.Поляк повідомив, що, за приблизними підрахунками, Закарпаттю потрібно 100 флаконів протидифтерійної сироватки, а це – 10 тисяч доз.

Як стало відомо пізніше, Індія вже придбала 100 флаконів антитоксину. Наразі перевіряється наявність реєстрації цього препарату в Україні. Якщо він відповідатиме нашим вимогам, то вже 30 жовтня його доставлять літаком в Ужгород.

Лікарі ж наголошують на тому, що варто не плутати вакцину і сироватку. Сироватка – ліки для тих, хто захворів, вакцина – превентивний засіб, щоб не було захворювань, вакцини в Ужгороді – достатньо.

Бум вакцинації

Як розповіла директор Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяна Козак, ужгородці останніми днями почали активно звертатися по щеплення. Так, лише за один день в Ужгороді вакцинувалося 1000 жителів міста.

– Вакцинацію проводять у всіх 8 сімейних амбулаторіях, додатково відкрили ще 3 пункти в УжНУ. Завдяки проведеній роботі непоганий показник вакцинованого дитячого населення з дотриманням календаря щеплень – 80%, – наголосила Тетяна Козак.

Лікарі одноголосно заявляють: щепитися потрібно і дорослим (кожні 10 років), і дітям. Вакцина безкоштовна і є в достатній кількості. Вакцинуватися нею можна – як у сімейних амбулаторіях, так і приватних клініках. Найперше – це повинні зробити працівники великих колективів, водії громадського транспорту, касири супермаркетів тощо.

Симптоми, ускладнення, вакцинація

Збудник дифтерії – коринебактерія – може зберігатися у зовнішньому середовищі до 15 діб. Передається повітряно-крапельним шляхом, рідше – через предмети побуту, яким користувався хворий. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів.

Перші симптоми дифтерії нагадують ангіну: підвищення температури, біль у горлі, ускладнення дихання та ковтання, осиплість голосу. Проте одна із головних ознак – це наліт на уражених інфекцією органах. Зазвичай – це мигдалини.

Перші 2-3 дні захворювання цей наліт буде білого кольору, але з часом стає сірим або жовто-сірим. Якщо хворий спробує видалити цей наліт, то утвориться рана, яка почне кровоточити, але через деякий час на цьому місці знову з’явиться сіро-білий наліт.

Крім того, при захворюванні дифтерією з’являється специфічний запах із рота, збільшуються лімфатичні вузли та набрякає слизова оболонка носоглотки.

Пережита хвороба може призвести до блокування дихальних шляхів, міокардиту (пошкодження серцевого м’яза), ураження нервової системи (параліч дихальних м’язів), інфекційно-токсичного шоку, нефрозонефриту, дихальної недостатності чи пневмонії.

Лікарі переконують, що лише вакцинація рятує від дифтерії. За даними CDC, 99% людей, що мають щеплення від дифтерії, не хворіють.

Аби зробити щеплення, вам треба записатися на прийом до свого сімейного лікаря, з яким укладена декларація. Під час консультації ви зможете поставити необхідні запитання про вакцини та щеплення, а також не забудьте повідомити про реакцію на попередні щеплення, алергію на ліки чи їжу. Після цього ви отримаєте направлення на щеплення і вакцинуєтеся.

Варто знати, що кожен пацієнт має право перевірити термін придатності вакцини та серію, подивитися на термоіндикатор, щоб бути впевненим – вакцина зберігалася за правильної температури.

Багатьох цікавить, чи може захворіти на дифтерію людина, яка вже була вакцинована. За інформацією МОЗ, вакцинація і перенесене захворювання не гарантують захист на все життя. Тому і важливо проводити вакцинацію/ревакцинацію вчасно. Але у людей, яким було зроблене щеплення, захворювання буде протікати без ускладнень.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах