93495
13:00 29.102019

Готуємося до зими: як швидко та якісно утеплити свою оселю

Життя 12120

Суттєве підвищення ціни на газ та на тепло змушує українців подумати про енергоефективність власних осель. Найпоширеніший метод, до якого вдаються мешканці міст, – зовнішнє утеплення фасаду пінопластом або ж мінеральною ватою. Утім такий вид ізоляції – не завжди дієвий. Експерти стверджують: до питання енергоефективності слід підходити комплексно.

Для цього слід насамперед проаналізувати стан оселі, в якій живете. Утеплити фасади, позакривати всі щілини, поставити теплоізоляційні двері з під’їзду. Окрім того, можна утеплити підлогу, стелю, відкоси на вікнах, поставити якісні склопакети.

Щоб не гріти вулицю

Нині бюрократичних перешкод для утеплення багатоквартирних будинків практично немає, адже і влада, й муніципалітети зацікавлені в якнайбільшій економії тепла, розповідає експерт з енергоефективності Руслан Мірошниченко. Водночас, додає він, самі ж власники квартир мають зрозуміти, що утеплення треба робити з дотриманням технологій.

Краще утеплювати увесь будинок одразу або принаймні увесь під’їзд. Тоді не буде виступів стіни та мозаїки кольорів, коли кожен господар фарбує індивідуально.

– Люди часто думають: можна самому взяти дрель та шпатель і обійтися без професіоналів, особливо в тому, що стосується утеплення нижніх поверхів. Але самостійно зробити це досить важко. Є безліч систем утеплення, кожна має власну послідовність дій. Тож, звісно, краще, щоб цим займався професіонал, – наголошує експерт.

Утім українці намагаються заощадити не лише на виконавцях утеплювальних робіт, але й на матеріалі.

Зазвичай для утеплення фасаду використовують мінеральну вату або пінополістирол – пінопласт. Обидва варіанти мають свої переваги та недоліки. При виборі утеплювача для кожної будівлі необхідний індивідуальний підхід.

Пінополістирол легко горить, тому будівлі висотою понад 26,5 м рекомендують утеплювати мінеральною ватою. Якщо ж фасад утеплюють пінополістиролом, потрібно робити протипожежні «пояси» через кожні три поверхи та обрамлення навколо вікон із мінеральної вати.

– Мінеральна вата набагато краща за пінопласт. Вона має високу паропровідність, не горить, екологічно чиста, має звукоізоляційні властивості, — зазначає експерт.

Проте мінеральна вата втричі дорожча, ніж пінопласт, вдесятеро важча, легко вбирає вологу. Теплоізоляційні властивості обох матеріалів приблизно однакові.

У нас не так багато спеціалістів із теплоізоляції, технологію часто порушують. Якщо роботи виконані неякісно, в утеплення з вати потрапляє волога, вона втрачає свої властивості і стає провідником холоду, – наголошують експерти.

Більшість фахівців сходиться на тому, що суцільна товста теплоізоляція (від 15 сантиметрів) дає змогу досить комфортно перезимувати, навіть якщо батареї будуть ледве теплими.

Про це не на словах знають жителі однієї із 9-поверхівок на вулиці Бестужева, що в Ужгороді, які ще минулого року, спільними зусиллями, змогли утеплити кілька поверхів будинку.

– У нас була ідея утеплити увесь будинок. Але народ так і не зміг згуртуватися. Але всі разом ми утеплили п’ять поверхів скловатою. Роботи виконали нам дуже якісно, окрім того, однотонно пофарбували. Виглядає досить гарно. Хочу сказати, що взимку стало значно тепліше. Тому ми радимо усім не гаяти часу і утеплятися, – розповіла Марина Гондорчин, мешканка будинку.

Утеплюючи житло, експерти радять паралельно з утепленням вставляти сучасні вікна. Між тим, часто українці, які звикли до щілин у рамах та протягів, ставлять герметичні вікна, а потім потерпають від несвіжого повітря. Тож тут варто подбати про систему вентиляції, найкраще – встановити рекуператор (енергоощадний пристрій, що нагріває свіже повітря, яке заходить із вулиці, за рахунок повітря, яке виходить з оселі).

Утеплення – в кредит

Якщо ви хочете утеплити свою оселю, то є чимало можливостей зробити це, заощадивши чимало грошей. Існують державні, місцеві та іноземні кредити на підвищення енергоефективності житла.

До прикладу, «Теплий кредит». Цей кредит надає держава із 2014 року в межах державної цільової програми з енергоефективності. Кошти можуть отримати власники приватних будинків, житлово-будівельних кооперативів та об’єднання співвласників багатоповерхових будинків. Їх видають державні банки – «Ощадбанк», «Приватбанк», «Укргазбанк», «Укрсімбанк».

Повний перелік товарів, які можна купити за допомогою «теплого кредиту», складається з понад 20 найменувань. Серед них – теплоізоляційні матеріали, твердопаливні та економічні котли, сонячні панелі тощо. Держава компенсує від 20 до 35% кредиту для фізичних осіб і від 40 до 70% для ОСББ та житлових кооперативів. Для отримання цього кредиту варто звернутися до банку-партнера.

Окрім цього, існують понад триста обласних, районних та міських програм із енергоефективності, які діють майже у всіх регіонах України. Ці програми фінансуватимуть із місцевих бюджетів. Вони найчастіше передбачають погашення частини щомісячної оплати відсотків за кредитом на енергозбереження житла. Розмір відшкодування залежить від регіону – від 5 до 20%.

– Я скористався програмою «Теплий кредит» для утеплення приватного будинку. Фасад ми утеплили мінеральною ватою, завтовшки 10 сантиметрів. Коштувало мені це 95 тис. грн. Звичайно, пінопластом було би значно дешевше, але так якісно й екологічно. Відшкодування від держави становили 30%. Звичайно, це дуже вигідна програма, – розповів ужгородець Олег.

Тож який вид утеплення обрати – залежить тільки від вас. Для цього потрібно проаналізувати стан своєї оселі та підрахувати, що ж вигідніше.

А за бажання завжди можна щось придумати, аби ефективно використовувати тепло і як слід підготуватися до зими.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах