93282
20:04 23.102019

В Ужгороді відзначили річницю Угорської революції 1956 року

Життя 5552

Угорська революція та визвольна боротьба розпочалися на мітингу будапештської студентської молоді 23 жовтня 1956 року. Ворожа реакція тодішньої комуністичної влади та здійснений нею масовий кривавий розстріл беззбройних людей перетворили мирну демонстрацію у збройне повстання, яке після дванадцяти героїчних днів, 4 листопада, було придушене радянськими танками.

Цьогоріч, 23 жовтня, Товариство угорської культури Закарпаття, Демократична спілка угорців України та Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді спільно відзначають 63-ю річницю угорської революції та визвольної боротьби 1956 року.

Поминальний захід традиційно провели біля пам’ятного знаку присвяченого героям угорської революції 1956 року і жертвам комуністичних диктатур, що знаходиться біля історико-культурного центру «Совине гніздо». Участь в урочистостостях взяли керівництво краю, представники громадських організацій, небайдужі містяни та школярі.

З вітальною промовою до присутніх звернувся керівник дипломатичної місії Угорщини в Ужгороді, Йожеф Бугайла, та зауважив, що із завершенням Другої світової війни для угорського народу не припинилася боротьба – за однією окупацією слідувала наступна.

«Ми невпинно боролися проти чужого панування, проти комуністичної диктатури, яка пригнічувала всі сфери життя, проти виселень та тюремних ув’язнень, проти уразливості, страхів та жаху. В Україні мало відомо, що під час радянського вторгнення та після придушення революції Закарпаття було своєрідним логістичним центром політичних репресій. В той самий час у краї було чимало прихильників революції, тому багато з них кинули в тюрми. Ми виражаємо подяку та вдячність тим угорським революціонерам, які «забили перший цвях у труну комунізму». Ми завжди повинні пам’ятати – своєю свободою ми завдячуємо нашим героям, тим хто боровся та протистояв, тим хто віддав своє життя за власні ідеали та переконання», – наголосив Йожеф Бугайла.

Своїми думками про сумні події того часу поділився й заступник голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко. Він зазначив, що події 23 жовтня, які поклали початок угорської революції стали категоричною відповіддю на суспільні та політичні порядки, що встановили в країні після завершення війни: «Незважаючи на те, що спроба звільнитись від радянської окупації зазнала поразки, вона мала вагоме історичне значення, адже серйозно похитнула тоталітарну диктатуру, сприяла піднесенню національної свідомості, вказала на непохитне прагнення угорців до свободи та демократії».

Невеличку музичну програму для гостей підготували школярі ужгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів №10 ім. Дойко Габора з угорською мовою навчання. Після виступів та святкових промов присутні поклали вінки до пам’ятного знаку та колоною рушили до будівлі арештного дому, де на стіні встановили меморіальну дошку присвячену подіям 1956 року й схилили голови перед загиблими революціонерами.

 

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
У Мукачеві відкрили новий театральний простір
14:10
Поліція Ужгородщини затримала групу наркоторговців: у зловмисників вилучили партію «товару» та боєприпаси
13:55
Закарпатець посеред ночі увірвався в будинок односельчанки та пограбував жінку
13:40
Службова недбалість під час ремонту лікарні в Перечині, що обійшлась у понад 300 тис. грн: інженеру з технагляду повідомили про підозру
12:44
На території Чопської лікарні сталася пожежа
12:27
Всі новини