93243
12:55 23.102019

В Ужгороді спалах дифтерії

Життя 3908

Про це повідомили під час брифінгу в Закарпатській ОДА, на якому йшлося про ситуацію із вакцинацією від низки інфекційних хвороб.

Хворобу виявили в іноземного студента п’ятого курсу медичного факультету № 2 Ужгородського національного університету. Хлопець пропустив вакцинацію проти дифтерії у 16-річному віці. Він звернувся до медиків 11 жовтня, а 17 жовтня захворювання підтвердили за результатами дослідження в бактеріологічній лабораторії.

Вчора госпіталізовано ще двох студентів, які контактували із хворим. Під час профілактичного обстеження студентів, які контактували із захворілими, виявлено 12 носіїв токсигенного штаму збудника дифтерії. До цього дифтерію в Ужгороді фіксували 10 років тому.

– Зараз у нас на першому місці – це дифтерія, – наголосив директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня Закарпатської обласної ради» Михайло Поляк. – Я навіть схвильований, ми якраз провели огляд тих, двох хворих, які вчора до нас поступили у кінці робочого дня. Все-таки у них виставлений діагноз дифтерія мигдаликів, локалізована форма, легкий перебіг. Стан цих хворих, як і першого так і цих двох – задовільний, але сам факт, що це є дифтерія – дуже неприємно і це дуже насторожує. Крім того, взагалі я вам хочу сказати дуже нехорошу новину. У тих 44 осіб, у яких ми робили бакпосіви, крім цих трьох, які знаходяться у нас на лікуванні, у 12-х осіб висіяно позитивні культури. Тобто ми ще 12 хворих маємо сьогодні госпіталізувати. Я, щоправда, не знаю, які у них будуть діагнози чи це є носії, чи це дійсно хворі, але це дуже небезпечно для нашого краю. І найнеприємніше, що усі ці студенти – іноземці.

Лікар зауважив, що це захворювання передається досить легко повітряно-краплинним шляхом, у малій кількості контактно-побутовим шляхом. Ця бактерія досить живуча у навколишньому середовищі.

– Найнеприємніше те, що, напевно, серед цих студентів є носії. Ми вирішили, цих 121 особу всіх обстежити протягом кількох днів. Будемо приймати всі міри, щоб це захворювання не розповсюдилося, – наголосив Михайло Поляк.

Варто зауважити, що зараз в області тільки 8 доз протидифтерійної сироватки.

– Ми звернулися до Міністерства охорони здоров’я, і зараз будемо мати розмови в телефонному режимі, такі сироватки є в кожній області, і при потребі, думаю, що Міністерство сьогодні вже вирішить це питання, як перерозприділити її між областями і поповнити наш запас, – каже лікар. – Поки що ті хворі, які знаходяться у нас, не потребують введення цієї сироватки. Тому що вони практично не мають ніяких клінічних проявів. І саме погано те, що хворі, які мають субклінічну форму, не маючи ніяких клінічних ознак цього захворювання, вони ходять між нами, і хтось сіє це захворювання. Носійство – найнебезпечніше. Воно є короткострокове – до місяця, середньострокове – більше місяця, і є хронічне носійство – може бути носієм і більше шести місяців. І я думаю, що серед цих студентів, якраз і є хронічні носії, і між ними і пройшло саме зараження.

Лікарі одноголосно заявляють: щепитися потрібно і дорослим (кожні 10 років), і дітям, вакцина для цього є в достатній кількості.

Довідково

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий.

Симптомами хвороби є:

– біль у горлі;

– підвищена температура;

– наліт на мигдалинах сірого кольору;

– осиплість голосу;

– ускладнене дихання та ковтання;

– висока температура;

– набряк слизової оболонки носоглотки;

– збільшення лімфатичних вузлів.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини