93124
14:06 21.102019

Завалені сміттям: на Виноградівщині вже кілька місяців не вивозять відходи

Життя 9290

Гори непотребу вздовж доріг та сморід у селах. Із початку серпня із 39-ти сіл Виноградівського району більше не вивозять сміття, бо – нікуди. Із мукачівським полігоном угоду розірвали, а виноградівське сміттєзвалище переповнене.

Жителі населених пунктів не мають можливості утилізувати сміття, тому зберігають його на власних присадибних ділянках. Повні баки практично біля кожної хати. Сміттєвози тут узагалі не їздять. Тож жителі цих сіл у розпачі.

– Ми не знаємо, що робити зі сміттям. Що можна палити – палимо, решта – сортуємо і зберігаємо на подвір’ї, біля будинку. Так триває вже кілька місяців, – розповідає мешканка села Олешник Ванда Любка. – ТОВ «АВЕ Виноградово» просить мешканців навколишніх сіл потерпіти, але, здається, людям уже вривається терпець. Що вже казати про тих людей, які забруднюють через відсутність вивозу сміття все навкруги. Викидають його куди заманеться. Так, тільки в Олешнику вже виникло кілька стихійних сміттєзвалищ.

В інших селах ситуація аналогічна. Місцеві мешканці розповідають – через переповнені баки у селах страшенний сморід. На узбіччях доріг – купи сміття. Люди скидають його навіть у водойми.

Що робити зі сміттям, не знають. Часто спалюють навіть те, що палити категорично забороняється. Місцеві мешканці визнають: те, що не вивозять сміття, суттєво позначається на екології.

– Наші сусіди усе спалюють. Ви собі навіть не уявляєте, який постійний сморід стоїть. Ми вже втомилися з ними сваритися. Тільки темніє, вони розкладають багаття і починають усе палити, – розповідає мешканка села Вилок Марія Білкей. – Тобто, виходить, що живемо в селі, у нас гори, зелень, а шкоди, мабуть, більше, ніж якщо жили б у промисловому місті, біля заводу якогось. Тож дуже сподіваємося, що наша влада якомога швидше вирішить це питання. Бо терпіти вже дійсно несила. Хочеться, щоб усе нарешті повернулося на круги своя.

Вивезенням сміття на Виноградівщині займаються приватники – ТОВ «АВЕ Виноградово». Із 2017 року відходи возили на комунальний полігон у Мукачево. Просилися туди тимчасово, поки не буде власного. Однак за ці роки ситуація не змінилася. Комунальники Мукачева розповідають, що за документами сміттєзвалище може працювати до 2024 року. Однак уже майже заповнене. Тому приймати вантажі з Виноградівщини більше не можуть.

– Ситуація патова і ми її заручники. Кожного дня нам телефонують і запитують, коли ж почнеться вивіз сміття, а ми не знаємо, що відповідати людям, – розповідає заступниця директора ТОВ «АВЕ Виноградово» Галина Сидоренко. – У нас був укладений договір від 6.02.2019 року із комунальним підприємством «Чисте місто» про вивезення твердих побутових відходів із Виноградівського району. Із 6.08.2019 року договір припинили. Причина – Мукачівська ОТГ збільшується, відповідно зростає кількість населених пунктів, які їм потрібно обслуговувати.

Жінка розповідає: у 2010 році значні кошти використали для проєктно-кошторисної документації на будівництво сміттєпереробного заводу поблизу села Онок. Утім жителі населеного пункту дозволу на використання землі не дали.

– У 2015 році знову були значні кошти затрачені на виділення полігону на 16 кв. м між селами Онок, Широке та Букове. Однак громадськість Широкого також не дала можливості виділити для сміттєзвалища полігон, – інформують у ТОВ «АВЕ».

Як розповіли нам у Виноградівській РДА, впродовж кількох років захоронення побутових відходів, зібраних від населення району, завозилося на Виноградівське міське сміттєзвалище. Через відмову Виноградівської міської ради у складуванні відходів, зібраних від сільських населених пунктів району на міському сміттєзвалищі, починаючи з 2017 року, побутові відходи майже три роки вивозилися за межі району, а саме Мукачівське міське комунальне підприємство «Чисте місто» приймало сміття на свій полігон. Щороку з місцевого бюджету надавалася дотація ТОВ «АВЕ Виноградово» за перевезення сміття від Виноградова до місця призначення. Обсяг субвенцій торік становив 1 млн 700 тис. грн, з яких 1 млн 300 тис. грн – районний бюджет та 400 тис. грн – сільські бюджети.

Наразі Виноградівською РДА спільно з органами місцевого самоврядування проводиться пошук місць для організації перевантаження твердих побутових відходів для подальшого транспортування на сміттєпереробні комплекси та полігони. А вже звідти сміття буде вивозитися за межі району, а можливо й області. Куди саме, поки невідомо.

Утім усі розуміють, що таке рішення – тимчасове. Виходом із ситуації могло б стати будівни­цтво сміттєпереробного заводу або хоча б полігону.

Власне про будівництво полігону і йде мова. Як розповіли нам в ТОВ «АВЕ Виноградово», за цей час була вже проведена низка зустрічей керівництва району, області тощо. Приїжджали навіть депутати Верховної Ради, але все марно. На днях на Виноградівщину має навідатися і керівництво ТОВ «АВЕ», аби нарешті розставити всі крапки над «і» та раз і назавжди вирішити це питання. А жителів району просять укотре запастися терпінням…

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах