92684
09:02 14.102019

У Берегові урочисто відкрили перший Музей виноградарства і виноробства. ФОТО

Життя 6368

12 жовтня у м.Берегове відбулося урочисте відкриття Музею винороба Чизай.

Тут знаходяться експонати про місцевий «сонячний напій» та робочий інвентар, який у давнину використовували для виробництва вина. Окраса – старовинні діжки для зберігання напою XVII сторіччя, коли всі винні підвали були у володіннях угорської шляхти.

Як наголошували господарі свята, найстарішому пресу для вина 300 років, але традиції виноробства у нашому краї в рази старші. У Музеї Шато Чизай можна побачити старовинний виноградарський і виноробний реманент, і дізнатися, як саме наші предки виготовляли легендарний напій. Ці знання живі в цих предметах і в уміннях місцевих майстрів.

– Наша справа – не просто виготовляти якісне вино, але й повернути закарпатському вину велику славу. Слід знову вписати область на карту світу як виноробний регіон. Ми любимо те, що робимо, і хочемо цією любов’ю ділитися, – сказав засновник виноробної компанії «Шато Чизай» Геннадій Гутман.

Відтак, на честь свята гості мали змогу спробувати келих вина, ознайомитися з процесом збору і пресування винограду, скуштувати свіжий виноградний сік.

До слова, за історією, винороб Чиз жив в урочищі Чизай поблизу Берегова у XIII столітті, володів виноградниками й виготовляв вино. Саме тут і розташоване Шато Чизай. Відтак, Чиз познайомить гостей з історією виноградарства і виноробства Закарпаття. Розкаже, як зараз роблять вино у світі, захопить цікавими фактами й здивує ексклюзивом. Музей поєднує старовинні експонати й сучасні інтерактивні елементи. Екскурсія цікава дорослим і дітям, також передбачені розваги, інформує прес-служба ОДА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах