92634
14:47 12.102019

У Хусті презентували унікальне видання «Історія досліджень карпатських бджіл»

Життя 10157

Днями у рамках свята меду та вина “Срібні джерела” відбулася презентація унікального видання “Історія досліджень карпатських бджіл”.

Це книга визначного бджоляра, науковця й практика, який був біля витоків високопродуктивних ліній карпатських бджіл – Віктора Петровича Пилипенка з Мукачева.

Від самої задумки й до друку видання пройшло довгий понад десятирічний шлях і побачило світ завдяки фінансовій допомозі мецената-добродійника Йосипа Рачка, який щиро вболівав за те, щоб ця праця не “канула в лету”, а послужила здоров`ю української нації завдяки розвитку бджільництва в нашому краї.

До слова, це не перше видання, що вийшло в друк за підтримки шанованого хустянина. У 2015 році на кошти Й. Рачка була надрукована й видана у Львові книга М.Бізонича “Хуст, 925 років”. Це був чудовий подарунок хустянам та гостям міста.

“Я надзвичайно вдячний Йосипу Йосиповичу за надану допомогу, адже це науково-популярне видання цінне тим, що у ньому узагальнено дані щодо бджіл гірських районів Карпат, їхніх господарсько корисних ознак. Висвітлено біологічні особливості карпатських бджіл і вперше викладено факти з історії виникнення біоморфологічного стандарту на аборигенних сірих карпатських бджіл, а також відомості про пасіку, завдяки якій цей стандарт з`явився на світ і став головним критерієм в оцінці ступеня чистопородності окремих сімей і цілих пасік. Положення стандарту не можуть викликати жодних сумнівів, оскільки вони є результатом роботи спеціалістів з пасіки, яка впродовж понад 150 років не мала просторового контакту з іншими бджолами. Тут висвітлено причини організації матко- вивідного бджоло розплідника в Закарпатті та його роль у розповсюдженні карпатських бджіл у різних регіонах земної кулі.

Також у книзі, окрім наукових фактів і досліджень, містяться спогади про моїх колег, які доклали багато зусиль, щоб карпатські бджоли здобули світову славу”, – розповів редакції “Карпатський об’єктив” автор видання, кандидат сільськогосподарських наук, науковий співробітник інституту бджільництва Віктор Пилипенко.

Непересічна подія зібрала дійсно тих, хто залюблений у бджолярську справу, розуміє цінність збереження нашого природного скарбу – карпатської бджоли. На презентацію завітали й гості зі Львова, зокрема головний редактор журналу “Український пасічник” Микола Осташевський, який високо оцінив труд науковця, кандидат сільськогосподарських наук Василь Гайдар, директор департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Юрій Лесьо, представники міської влади, журналісти.

Кілька примірників цінного видання Йосип Йосипович Рачок подарував у бібліотеки.

Тож хай майбутні юні бджолярі (і всі бажаючі) не тільки черпають знання та потрібні відомості про нашу бджілку-трудівницю, але і самі згодом закохаються в цю справу і стануть гідними послідовниками досвідчених майстрів медової справи.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах